fbpx

Wanneer valt Blue Monday dit jaar?

Blue Monday” of “blauwe maandag” verwijst naar de meest deprimerende dag van het jaar. De laatste jaren hoor je dit meer en meer op de radio, in het nieuws of wordt er door bedrijven zelfs op ingespeeld. Maar wat zit er nu eigenlijk achter? We proberen het hier kort uit te leggen.

Blue Monday is doorgaans de laatste maandag van de laatste volle week van januari en werd in 2005 door een Britse psycholoog (Cliff Arnall voor de volledigheid)  bedacht. Het is te zeggen, hij ontwikkelde er een hele (volgens Arnall…) wetenschappelijke formule voor. Een formule te gek voor woorden om hier uit te doeken te doen. Maar de uitkomst van die formule zou dus zijn dat de maandag van de laatste volle week van januari de meeste deprimerende en triestige dag is.

Reden hiervoor is dat we op deze dag ontdekken dat onze goede voornemens al mislukt zijn, dat de grote vakantie nog ver weg is en dat het buiten nog steeds lang donker is. Wat ongetwijfeld ook meespeelt is dat voor velen onder ons maandag altijd een deprimerende dag is omdat de werkweek dan begint 🙂

Uiteraard moeten we niet te veel waarde schenken aan de “wetenschappelijke formule” van Arnall. Ik geloof eerder dat Blue Monday bedacht is door een PR-bureau om mensen aan te zetten de commercie te laten draaien. En dat ze via Arnall hun boodschap hebben gebracht. Met als achterliggende gedachte: doe iets op deze depri-dag, ga eens eten, boek een vakantie,… En het werkt want je hoort het de afgelopen jaar veel op radio, TV etc.

Datum Blue Monday dit jaar

Wanneer valt Blue Monday dit jaar? Ofwel dus de maandag van de laatste volle week van januari ofwel volgens andere bronnen de derde maandag van januari. Wij kwamen voor de komende jaren volgende datums tegen:

  • 17 januari 2022
  • 23 januari 2023
  • 22 januari 2024
  • 20 januari 2025
  • 19 januari 2026
  • 25 januari 2027
  • 24 januari 2028
  • 22 januari 2029
  • 21 januari 2030
The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *