fbpx

Geen stoere televisie meer, nu Eigen Huis & Tuin verdwijnt

Klussen is een behoorlijke stoere bezigheid. Ajajipppiejippiejee…. De media doet er een flinke schep bovenop om het ook stoer te laten lijken. Maar er gaat iets helemaal veranderen, want na 27 jaar stopt ‘Eigen Huis & Tuin’. 

Stoer is een flink uit de kluiten gewassen klusser met handen als kolenschoppen, een woeste blik en meestal een baard. Denk aan het beeld van de outdoor-man met een Fjallraven rugzak om die in houthakkersoutfit door de Canadese bossen banjert. Dat! 

Dat beeld vinden we echter niet terug in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. Het programma is zelfs wel eens voor behoorlijk suffig versleten. Er werden dan ook geen boomhutten gebouwd of uit boomstammen bestaande cabins. Nee, de gewone Hollandse doorzonkamer kreeg een upgrade en de tuin een metamorfose. 

Toegegeven; we zagen het team wel bij weer en wind de tuin aanpakken en met zwart omrande nagels van de verse tuinaarde in de grond wroeten. Alsook flink zware tegels sjouwen voor het terras. Bikkels waren het vaak wel. 

Geen stoere kerel met een Fjällraven

In 1993 startte het programma bij RTL4 door een samengaan van klusprogramma Eigen Huis van Nico Zwinkels en Flora Magazine van Rob Verlinden. In 2004 stapte het duo over naar SBS6. Beide heren zijn al enige tijd van het toneel verdwenen. Het programma ging door met klusjesman Thomas Verhoef en tuinman Lodewijk Hoekstra. Tom Groot, dankzij zijn deelname aan Boer Zoekt Vrouw bekend als ‘boer Tom’ kwam in 2015 bij het team en volgde in 2016 Hoekstra op. Sinds 2015 wordt het programma gepresenteerd door Evelyn Struik.

Mogelijk komt het programma in een andere hoedanigheid wel terug, maar zeker niet meer wekelijks. Moeten we het weer doen met programma’s als ‘Help, mijn man is klusser’? Dat is toch een stuk minder stoer. Hier geen sterke kerel met een Fjallraven, maar meestal iemand die het klussen niet helemaal onder de knie lijkt te hebben, en die wel wat hulp kan gebruiken. 

Net zo’n klassieker als de Fjällraven Kånken

Om het vergelijk met die stoere Zweedse rugzak te gebruiken: de Fjallraven Kanken is zo een geweldig sterk exemplaar dat het inmiddels een klassieker is geworden. Het programma Eigen Huis & Tuin was hard op weg dat ook te worden. Niet van de buis weg te slaan en altijd veel kijkers. 

Het programma wordt echter te duur, meent Peter van der Vorst, directeur content bij RTL. Veertig interieur- en tuinmetamorfoses per jaar trekt de zender niet meer. Geen stoere beslissing. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *