fbpx

Hoe voorbereiden op je sollicitatiegesprek?

Voorbereiding is het halve werk, hoor je waarschijnlijk wel vaker. Bij een sollicitatiegesprek is de voorbereiding nog iets meer dan het halve werk. De interviewer zal het meteen doorhebben als je jezelf niet goed hebt voorbereidt. Wij van Hoedoen vinden we het belangrijk dat je een uitstekende kans hebt om je droombaan te krijgen, dus geven we je graag  enkele tips om de voorbereiding op je sollicitatiegesprek te optimaliseren 🙂

Lees je in

Lees je in! Dit is het allerbelangrijkst wat je kan doen voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je de vacature goed doorneemt, probeer daarbij gelijkenis te vinden tussen de ideale kandidaat voor de vacature en jezelf zodat je deze eigenschappen naar voren kan brengen in het sollicitatiegesprek.

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar het wordt nog veel vergeten: Zorg dat je onderzoek doet naar de werkgever (en natuurlijk het bedrijf) en je gesprekspartner voor het sollicitatiegesprek. In sommige gevallen is dit dezelfde persoon, dan kan je echter wel verwachten dat deze zeer objectief is in het sollicitatiegesprek. Zorg dat je vooraf in ieder geval de volgende zaken weet:

  • Naam van je gesprekspartner (wil heel zelden nog wel eens vergeten worden)
  • Grootte van de organisatie
  • Nieuwste ontwikkelingen voor het bedrijf en de branche
  • Laatste social media posts van het bedrijf, laatste blogberichten op de website
  • Bekijk het LinkedIn account van je gesprekspartner

Bereid je voor op vragen en stel zelf vragen op

Het is natuurlijk zeer belangrijk dat je jezelf voorbereidt op de moeilijke vragen die potentieel langs kunnen komen. Een goede tip is jezelf opzoeken op Social media (Facebook/LinkedIn vooral) om alvast een idee te krijgen over wat voor soort vragen je over je heen kan krijgen, natuurlijk is het ook handig om “de meest gestelde vragen” even door te nemen.

Zorg dat je netjes gekleed bent

Last but not least, het is belangrijk om je netjes te kleden voor je sollicitatiegesprek. Het maakt daarbij niet uit of de dresscode zakelijk of helemaal niet zakelijk is. Bij een sollicitatiegesprek probeer je jezelf in het beste licht te zetten en dat doe je niet door in een trui te komen. Leen of koop een Gant overhemd of dergelijke nette kleding. Je hoeft niet geheel in pak te komen (kan wel) maar het is niet verstandig om underdressed naar je sollicitatiegesprek te gaan.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *