fbpx

Hoe veilig omgaan met elektriciteit?

Werken met elektriciteit kan behoorlijk gevaarlijk zijn! Denk bijvoorbeeld aan een stroomschok die je kunt krijgen, op het moment dat je elektrisch geladen onderdelen aanraakt. Veilig omgaan met elektriciteit is om deze reden erg belangrijk. In dit artikel vertelt een elektricien uit Eindhoven je hier meer over. Welke hulpmiddelen heb je nodig om veilig te kunnen werken met elektriciteit? Hoe zorg je voor een degelijke voorbereiding voor het uitvoeren van klussen op het gebied van elektra? Enzovoorts.

Voorbereidingen voor het uitvoeren van klussen

Voordat je start met het uitvoeren van elektraklussen die je de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jezelf vooraf goed hebt ingelezen op de uitvoering van deze klussen. Welke stappen moeten in welke volgorde worden uitgevoerd? Op internet vind je tegenwoordig verschillende websites met uitgebreide stappenplannen en instructievideo’s. Hierin wordt stapsgewijs toegelicht, hoe de verschillende klussen kunnen worden uitgevoerd. Ook staat aangegeven welke onderdelen je nodig hebt voor het uitvoeren van de klussen. Koop deze altijd voordat je aan de klus begint.

Tip: print het stappenplan uit! Zo kun je het stappenplan tijdens het uitvoeren van je klussen altijd even nalezen, als je bepaalde stappen niet meer precies weet.

Gereedschap voor klussen met elektriciteit

Naast het lezen van stappenplannen of het bekijken van instructievideo’s, is het eveneens belangrijk om voor het juiste gereedschap te zorgen. Kies bijvoorbeeld altijd voor het gebruik van een spanningszoeker. Met een spanningszoeker is het mogelijk om de spanning op onderdelen van een stopcontact of een lichtaansluitpunt te meten. Als het lampje in de spanningszoeker brandt, weet je dat het element elektrisch geladen is. Zo voorkom je dat je een schok krijgt tijdens het uitvoeren van klussen met elektriciteit. Een spanningszoeker kun je bij iedere bouwmarkt voor een paar euro kopen. Niet alleen kun je met een spanningszoeker achterhalen of er stroom op onderdelen staat, ook kun je dit gereedschap als schroevendraaier gebruiken.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *