fbpx

Hoe maak je je zwembad zomerklaar?

Niets zo heerlijk als zwemmen in je eigen zwembad tijdens de zomermaanden. Maar aangezien je het al meer dan een half jaar niet meer hebt gebruikt, is het aangeraden je zwembad terug swimproof te maken. Hoe je je zwembad zomerklaar maakt? Volg ons handige stappenplan en voor je het weet, trek jij baantjes in een schoon zwembad!

Stap 1: verwijder je zwembadafdekking

De eerste stap om je zwembad zomerklaar te maken, is je zwembadrolluik openen of het afdekzeil verwijderen. Normaalgezien houdt je zwembadafdekking alle vuil tegen. Moest er toch nog vuil in het water drijven, verwijder dit dan met een schepnet of gebruik een stofzuiger.

Stap 2: zorg ervoor dat het waterpeil hoog genoeg is

Wanneer je de waterstand aanpast, let er dan op enkel leidingwater te gebruiken. Zo kan je de hele zomer genieten van schoon en helder zwembadwater.

Stap 3: start de filterinstallatie

De volgende stap om je zwembad zomerklaar te maken, is je technische installatie inschakelen. De werking van je filterinstallatie is afhankelijk van het type filter dat je gebruikt. Mogelijks is dat een zand- of patroonfilter. Een zandfilter kan het zwembadwater veel beter zuiveren terwijl een patroonfilter enkel grof vuil tegenhoudt. Zo bestaat de kans op groen water en algengroei.

Stap 4: regel de pH-waarde

Controleer de pH-waarde of zuurtegraad van je water. Hiervoor kan je teststrips gebruiken. De waarde zou tussen 7,0 en 7,6 moeten liggen.

Stap 5: regel het chloorgehalte

Chloor is een essentieel ontsmettingsmiddel in zwembaden. Het treedt actief op tegen bacteriën en doodt algen. Is het chloorgehalte te laag, dan zal de chloor niet werkzaam zijn. Is het te hoog, dan veroorzaakt het ernstige irritatie aan de ogen. Om het chloorgehalte te regelen, ga je het eerst moeten meten. Hiervoor kan je eveneens teststrips gebruiken. Het ideale chloorgehalte ligt tussen 1 en 2 ppm.

Stap 6: verwarm je water

Je kan je zwembadwater verwarmen met zonnecollectoren of met een warmtepomp. Deze stap is vooral noodzakelijk wanneer je geen rolluik als zwembadafdekking gebruikt. Met een rolluik kan je bijna het volledige warmteverlies tegengaan dat automatisch verloren gaat door verdamping. Indien je solarlamellen hebt, zal je je warmtepomp amper hoeven te gebruiken.

Stap 7: tip!

Ben je nog op zoek naar producten om je zwembad te reinigen of testkits om het chloorgehalte te meten? Check dan zeker eens de webshop van Willy Naessens Zwembaden. Zij hebben een zeer ruim aanbod om je zwembad swimproof te maken. Bovendien leveren ze aan huis vanaf 50 Euro en heb je 14 dagen bedenktijd.

Zwembad zomerklaar gemaakt?

Is je zwembad ontwaakt uit die diepte winterslaap? Heb je alle stappen doorlopen? Fijn! Met het zomerseizoen voor de deur en een zwembad dat zomerklaar is gemaakt, rest jou nog 1 ding: je zwemgerief bovenhalen en genieten!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *