fbpx

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Een goede nachtrust: het is niet iedereen gegeven. Sommigen piekeren nu eenmaal meer, hebben fysieke klachten door een slechte matras of zijn té actief voor ze naar bed gaan. Met onze tips ga jij de nacht voortaan rustiger tegemoet.

1. Doe aan journaling

Heb je al gehoord van journaling? Dit houdt in dat je een dagboek bijhoudt van je gedachten en gevoelens. Probeer elke avond voor je gaat slapen je gedachten van die dag neer te pennen. Het voordeel hiervan is dat wanneer je alles van je afschrijft, de kans kleiner is dat die gedachten in je hoofd blijven malen. En met een ‘leeg’ hoofd ga je makkelijker kunnen slapen.

2. Maak een to-dolijstje

Overkomt het je vaak dat je niet kan slapen omdat je aan het denken bent wat je de volgende dag allemaal moet doen? Die belangrijke afspraak met je boekhouder, de playdate van je kids, die vervelende meeting op je werk … Onze overvolle agenda bezorgt ons niet enkel overdag maar ook ’s nachts kopzorgen. Om ervoor te zorgen dat je zeker niets vergeet, en vooral om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt, is het handig om voor het slapengaan een to-do lijstje te maken. Zo hoef je wanneer je onder de wol kruipt alvast niet meer te denken aan wat je allemaal niet mag vergeten.

3. Neem een bad

Een warm bad voor het slapengaan zal ervoor zorgen dat je lichamelijk en mentaal helemaal tot ontspanning komt. Dit zorgt automatisch voor een goede nachtrust. Maak er ook een fijn ritueel van: zet kaarsjes in de badkamer, gebruik je favoriete producten, wikkel jezelf achteraf in een fluffy badjas en dito slippers. Maak er een moment van om naar uit te kijken!

4. Koop een goede matras

Gaan slapen is fijner in een cleane, opgeruimde kamer. Een slaapkamer die er bovendien ook mooi en stijlvol uitziet is meegenomen. Trakteer jezelf af en toe eens op een nieuwe set beddengoed en vergeet niet om regelmatig je hoofdkussens en je matras te vervangen. Op een inferieure of versleten matras slapen, zal je nachtrust uiteraard niet ten goede komen. En ook al kost het behoorlijk wat geld: een nieuwe matras om de 10 jaar is meestal echt noodzakelijk. Het hangt er natuurlijk van af hoe goed je je matras onderhoudt en hoe intensief hij gebruikt wordt.

Een goede nachtrust? Vraag hulp!

Indien het probleem van jouw slapeloosheid diepliggender is, vraag dan raad aan een professional. Laat je bijstaan door een slaapcoach voor een uitgebreide analyse van jouw slaapgewoontes.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *