fbpx

Hoe stoppen met roken?

Hoe stoppen met roken? Denk jij er aan om te stoppen met roken? Dan ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat dit niet zo gemakkelijk is als je oorspronkelijk dacht, de neiging om even een sigaret te roken is groot. Vooral op slechtere dagen zal je merken dat het erg moeilijk is. Gelukkig zijn er manieren om het stoppen met roken, wij kaarten deze manieren aan zodat jij binnenkort rookvrij kan leven.

Goed voorbereiden is het halve werk

Het stoppen met roken hangt vooral af van jezelf, maar er zijn wel manieren om het makkelijker voor jezelf te maken. Vooral handig om het jezelf makkelijker te maken zijn de volgende 2 stappen:

> Kies een stopdatum en stop in één keer

Door een stopdatum uit te kiezen weet je precies vanaf wanneer je alle sigaretten weg moet doen en kan je concrete voorbereidingen maken (want het is nou eenmaal moeilijk om te stoppen). Het is veel verstandiger om in één keer te stoppen met roken in plaats van langzaamaan verminderen, aangezien je bij langzaam verminderen altijd de neiging blijft houden om een sigaret te roken.

> Bedenk van te voren wat je gaat doen als je toch de neiging krijgt

Mocht je alsnog de neiging krijgen om een sigaret op te steken kan het verstandig zijn om vooraf alvast enkele activiteiten te bedenken waardoor de neiging weggaat. Wijsheid is hierbij wel om activiteiten uit te kiezen die je niet gewoonlijk op dagelijkse basis uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, of denken aan de positieve effecten van stoppen met roken. Een vervangende hobby kan een hoop helpen.

Lukt het toch niet om in één keer te stoppen?

Indien het je niet in één keer is gelukt om te stoppen met roken is dat jammer, maar wel begrijpelijk. Indien je toch erg graag wil stoppen kan het misschien helpen om een gesprek in te plannen met je huisarts. Je huisarts zal samen met jou de mogelijkheden doornemen, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor nicotine vervangende producten, zoals het elektrisch roken.

Natuurlijk zijn er nog verscheidene andere manieren om het stoppen met roken makkelijker te maken. Zoals een groepscursus, het stoppen met roken is voor iedereen een andere ervaring. Hopelijk heeft dit artikel je enige hulp en vooral motivatie gegeven om te stoppen met roken. Succes!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

1 gedachte over “Hoe stoppen met roken?”

  1. Vergeet niet de juiste motivatie te vinden.
    Zet alle nadelen en voordelen van roken eens zwart op wit op een rij om goed bewust te raken daarvan.

    En schrik inderdaad niet als het de eerste keer niet lukt, dat is niet erg.
    Gewoon nog een keer proberen, fietsen lukte ook niet in één keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *