fbpx

Hoe kun je zuiniger autorijden?

Door zuinig auto te rijden, bespaar je op kosten en het is beter voor het milieu. Wat jouw motivatie ook is, het is duidelijk dat zuiniger rijden een goede zaak is. Toch kun je je afvragen hoe dat eigenlijk moet, zuinig autorijden. Wij helpen je graag op weg.

Sneller schakelen

Natuurlijk klinkt een hardwerkende motor voor velen als muziek in de oren, maar zuinig is het zeker niet. Probeer daarom het toerental altijd zo laag mogelijk te houden. Schakel echter ook niet te vroeg, want dit is slecht voor de motor. Op welk aantal toeren je moet schakelen, kan gedeeltelijk afhangen van je auto, maar vaak wordt 3000 toeren aangehouden.

Rem wat minder

Natuurlijk moet je zo nu en dan op de rem trappen, maar waarschijnlijk kun je dit wel een stuk minder vaak doen dan dat je nu doet. Komt er een kruispunt aan? Laat dan ruim van tevoren alvast het gas los, zodat je al flink wat vaart mindert. Zo hoef je minder te remmen en bespaar je brandstof.

Zet de motor af

In België & Nederland wordt van je verwacht dat je je motor afzet, wanneer je staat te wachten voor een gesloten spoorwegovergang of een open brug. Het voelt misschien als een overbodige handeling, maar je bespaart al brandstof door de motor uit te zetten, wanneer je minimaal een minuut stilstaat. Zet de motor ook uit, wanneer je voor een langere tijd stilstaat in de file, bijvoorbeeld een file veroorzaakt door een auto-ongeluk.

Rijd wat minder

Dit lijkt een rare tip, want door minder te rijden, verbruik je niet minder brandstof per gereden kilometer. Toch is op de fiets naar werk goedkoper dan met de auto naar werk. Bovendien bestaat de kans dat je in een andere schaal terechtkomt, wanneer je wat minder kilometers rijdt, waardoor je minder wegenbelasting gaat betalen. Dat maakt een groot verschil. Als je nu ook nog eens de autoverzekering vergelijken gaat en een goedkopere optie vindt, bespaar je echt flink op je autokosten.

Rijd niet te hard

Door wat minder hard te rijden, bespaar je een hoop brandstof en je verliest er niet eens zo heel veel tijd mee. Een snelheid van 90 tot 100 km/h is ideaal en op veel wegen in Nederland mag je toch niet sneller. Wie weet, misschien kun je door je langzamere tempo nog wat boetes voorkomen en dat bespaart natuurlijk ook weer geld. Ben je bang dat je door je nieuwe regime te laat op werk komt? Waarschijnlijk hoef je enkel vijf tot tien minuutjes eerder te vertrekken om zo toch nog op tijd in te klokken.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *