fbpx

Hoe kies je de perfecte gashaard of kachel?

Wanneer het buiten frisser wordt, ben je meer geneigd om het binnen lekker warm te maken. Dat kan je natuurlijk doen door je verwarming een graadje hoger te zetten, of door te kiezen voor bijverwarming met een gashaard of kachel. Loop je een beetje verloren in het grote aanbod? Wij zetten alles op een rijtje!

Open of gesloten gashaard

Gashaarden bestaan in alle soorten en maten en als open of gesloten systemen. Het verschil zit hem in de lucht of zuurstof die nodig is voor de verbranding. Bij een open gashaard komt de zuurstof rechtstreeks uit de ruimte waar de gashaard geplaatst is. Vaak is dit de woonkamer. De rookgassen worden via een rookkanaal (bv. schoorsteen) afgevoerd naar buiten. Om veiligheidsredenen kan je opteren voor een glasplaat, die de ruimte en de vlammen van elkaar scheidt. Geen glasplaat zorgt voor extra sfeer omdat je zo direct contact hebt met het open vlammenspel. De rechtstreekse stralingswarmte zorgt voor meer behaaglijkheid dan wanneer je haard uitgerust is met een glasplaat.

Opgelet: aangezien de zuurstof vanuit je woonkamer wordt gehaald, is het belangrijk te zorgen voor voldoende ventilatie.

Bij een gesloten systeem staat het vuur niet in verbinding met de leefruimte. De verse lucht komt van buiten en wordt ook naar daar terug afgevoerd. Bij een gesloten gashaard zit het vuur altijd achter glas. Dit levert meer convectiewarmte op en verhoogt het rendement van je haard.

Voordelen gesloten gashaard

Een haard met een gesloten systeem is duurzamer én efficiënter. Naast bijverwarming kan het ook prima dienst doen als hoofdverwarming. Omwille van het hogere rendement, is het een investering die zich snel terugverdient.

Charmante kachel

Een kachel heeft als voornaamste doel: het verwarmen van je leefruimte. De verbranding van hout, geeft warmte af. Kachels zijn voorzien van een schoorsteen en een constructie voor zuurstoftoevoer. Hierin onderscheidt de kachel zich van de (open) haard.

Centrale haard

Naast klassieke open en gesloten haarden en kachels, zijn er ook centrale haarden. Niet te verwarren met centrale verwarming! Een centrale haard wordt, zoals de naam doet vermoeden, in het midden van een ruimte geplaatst. Deze vrijstaande constructie staat in contrast met de traditionele opstelling tegen een muur. De 360°-look oogt mooi en verspreidt de warmte bovendien optimaal door de ruimte.

Laat je adviseren door verdelers van haarden en kachels zodat ook jij binnenkort kan genieten van een optimale warmtebeleving in jouw woning!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *