Hoe iemand opzoeken via nummerplaat?

Wil je in België achterhalen wie iemand is aan de hand van een nummerplaat? Wij gingen na of en hoe je iemand kan opzoeken via zijn of haar kentekenplaat:

Stap 1: Besef dat ieders privacy goed beschermd wordt

De privacy van de Belg en dus ook een autobestuurder is in België goed beschermd, in tegenstelling tot in Nederland waar je wel online kan zien wie er achter een nummerplaat schuilt. Het is dus niet mogelijk om iemands nummerplaat online even snel op te zoeken en te zien wie er achter schuilt. Laat je dus niet misleiden door websites als www.nummerplaat.net die beweren dat door je te registreren nummerplaten kan achterhalen. Het kan dus NIET.

Stap 2: Wie kan een nummerplaat dan wel traceren?

Bepaalde diensten hebben wel toegang tot de databank van de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen) die alle nummerplaten en persoonsgegevens bewaart:
Politiediensten en juridische instanties
– Verzekeraars (met betrekking tot een auto ongeval)

Heb je dus iets meegemaakt (verkeersagressie, ongeval, vluchtmisdrijf,…)? Ga dan niet zelf op zoek naar iemands nummerplaat maar wend je tot het dichtstbijzijnde politiekantoor of je verzekeringskantoor. Zij zullen je adequaat kunnen helpen en kunnen indien nodig de identiteit achter een kentekenplaat traceren.

Belangrijke tip: Onthul het type wagen achter een nummerplaat

Wil je naar de bevoegde instanties kunnen beschrijven welk type wagen je precies gezien hebt? Of wil je het type wagen achter een nummerplaat kennen? Via deze tool van Corona Direct kan je het type wagen te weten komen. Ga naar coronadirect.be, kies voor “BEREKEN JE PRIJS“, kies “MIJN WAGEN” in de eerste stap en voer dan de nummerplaat van de wagen in bij het invulveld zoals hieronder. Je ziet dan meteen het precieze type wagen dat bij die nummerplaat hoort (zie screenshot hieronder).

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan Van Asch (toon alles)

11 reacties

Leave a Comment