fbpx

Hoe ecocheques besteden in 2021?

Eind maart 2021 zat de Nationale Arbeidsraad (NAR) samen om vast te leggen wat je vanaf nu met ecocheques mag kopen. Er zijn heel wat nieuwe mogelijkheden toegevoegd maar ook enkele zeer interessante aankopen geschrapt. Daarom leek het ons nuttig om in dit artikel op te lijsten waarvoor je de ecocheques nog kan/mag gebruiken.

Gewijzigde schaal energielabels

Beginnen bij het begin: het Europese Energielabel onderging een grondige wijzing waardoor de NAR niet anders kon dan zich ook te buigen over het bestedingspatroon van de ecocheques. Zoals je weet zijn deze ooit in het leven geroepen als extralegaal voordeel voor werknemers om energiezuinige/energievriendelijke toestellen te kopen. De wasmachines, ijskasten, TV’s enzovoort. Al deze toestellen hebben een bepaald energielabel (A, A+, B, C,…) en afhankelijk van dit label mocht je dit aankopen met ecocheques.

Vanuit Europa hebben ze deze labels gewijzigd naar een schaal van A tot G. Geen + of ++++ meer dus. En in de categorie A zitten er momenteel niet veel toestellen. Op die manier is er ruimte voor technologische ontwikkelingen op vlak van energie-efficiëntie zonder dat er op korte termijn terug aan de energielabels moet gesleuteld worden. Dat heeft natuurlijk zo zijn effect op wat je nog kan kopen met je ecocheques…

Elektrische toestellen kopen met ecocheques

In de meeste gevallen geven mensen hun ecocheques vaak uit aan de aankoop van een elektrisch toestel. Je spaart je cheques van 2 jaar en je kan al een degelijk wasmachine aankopen. Maar wat is er nu veranderd en wat kan je nog aankopen met je ecocheques?

  • alleen elektrische toestellen met een energielabel A, B, C of D
  • wasmachines en droogkasten enkel met energielabel A
  • vaatwassers met een energielabel A, B of C
  • diepvriezers en koelkasten met een energielabel A, B, C of D

Het aanbod lijkt dus nog zeer groot maar vergis je niet. Door de wijziging van de schaal van energielabels, vallen er veel toestellen uit de boot. Voorbeeld: zo goed als alle wasmachines waren voorheen te kopen met ecocheques omdat ze een label A+ hadden. Nu is dit aanbod nog maar een 3de van wat het was. Je gaat met andere woorden beter moeten controleren wat je nog met ecocheques kan betalen.

Daarnaast vallen ook veel TV’s en beeldschermen uit de boot. Er zijn er immers geen die een A, B, C of D label dragen. Zelfs niet de meest hoogtechnologische beeldschermen. Zeer jammer als je net van plan was om je TV aan te kopen met je ecocheques.

Wil je graag energiezuinige lampen kopen met ecocheques dan is er goed nieuws. Hiervoor is er nog geen Europees label van kracht waardoor je dus nog steeds lampen kan aankopen als ze minstens een label A+ hebben.

Nieuwe mogelijkheden met ecocheques

Naast het verminderd aanbod aan elektrische toestellen, zijn er gelukkig ook een aantal nieuwe zaken toegevoegd aan de lijst die je met ecocheques kan betalen.

  • alle producten met het Ecogarantie-label (cosmetica, hygiëne en verzorging, onderhoudsproducten)
  • alle producten met het COSMEBIO-label die over een “bio”-logo beschikken (cosmetica)
  • alle producten van de zee met het MSC-label (vis)
  • alle textielproducten met het GOTS-label (kledij)
  • abonnementen en aansluitingen voor volkstuinen

De aankoop van tweedehandsproducten kon je al doen met je cheques/ Logisch, want hiervoor worden geen grondstoffen of energie voor verspild. Maar vanaf nu kan je ook producten huren met je eco cheques, dezelfde redenering wordt immers doorgetrokken. Denk maar aan de huur van materiaal voor feesten en recepties, reisaccessoires, kleding, klein elektro, gereedschap en games. Opgelet, als je een kettingzaag op naft gaat huren dan kan je hier geen ecocheques gebruiken…

Compleet overzicht van producten/diensten ecocheques

Met al deze wijzigingen hierboven aangehaald, kan het zijn dat je niet meer 100% mee bent met het totale “ecocheques-plaatje”. Daarom hebben we het makkelijk voor jou gemaakt en een volledige en complete lijst opgesteld (op basis van het laatste besluit van de NAR) met alle producten en diensten die je met ecocheques kan aankopen. Met veel plezier gedaan 😉

BEKIJK ALLE PRODUCTEN >

Daarnaast hebben we ook een ongelimiteerde lijst van winkels opgesteld waar je met ecocheques kan betalen. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld en aangepast zodat je weet waar je zonder probleem kan betalen met ecocheques.

BEKIJK HIER DE LIJST >
The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

1 gedachte over “Hoe ecocheques besteden in 2021?”

  1. en colruyt aanvaard geen ecocheques voor de nieuwe toegevoegde producten, ook al zijn die bij hen dus verkrijgbaar (bio voeding, cosmetica etc)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *