fbpx

Hoe bereken je jouw maximale hypotheek?

Droom jij al van een volgende woning, of de aankoop van een eerste koophuis? In dat geval zal een eerste stap het berekenen van je maximale hypotheek zijn. Je wilt weten binnen welke prijsklasse je op zoek kunt gaan naar een nieuw huis. Het afsluiten van een hypothecaire lening is overigens niet alleen interessant bij de aankoop van een nieuw huis; je kunt de lening ook afsluiten voor een verbouwing van je bestaande woning. Denk aan de keuze voor een aanbouw of bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel, om zo meer ruimte te creëren. Er zijn verschillende manieren om een simulatie uit te voeren voor je maximale hypothecaire lening. In dit artikel lees je hoe je dit doet. 

Simulatie voor maximale hypothecaire lening uitvoeren 

Er zijn verschillende websites waarop je een hypothecaire lening simulatie uit kunt voeren. Op deze websites vul je eerst in met welk doel je de hypothecaire lening afsluit, vervolgens waar je een woning wilt gaan kopen of verbouwen en tot slot wat de prijs van de woning is. Ook wordt vaak gevraagd naar de beschikbare eigen middelen. Het heeft invloed op de maximale hypothecaire lening die een bank je zal willen verstrekken. Immers, je eigen middelen hebben invloed op het risico wat de bank loopt bij het verstrekken van een hypothecaire lening. 

Maak een afspraak met een adviseur in de regio 

Houd er rekening mee dat een online hypothecaire lening simulatie slechts een indicatie geeft van hetgeen de bank je zal lenen bij de aankoop of verbouwing van een woning in België. Het is belangrijk een afspraak te maken bij een adviseur, die precies berekent wat jij kunt lenen. In een online simulatie wordt naar veel minder factoren gekeken, dan in het gesprek met de adviseur het geval is. Denk bijvoorbeeld alleen al aan je toekomstplannen. Mogelijk staat er een gezinsuitbreiding op de planning, wat invloed kan hebben op je financiële ruimte de komende jaren. Je wilt er zeker van zijn dat je de maandlasten voortkomend uit de hypothecaire lening kunt blijven betalen. Vergeet niet, je zit al snel 20 tot 25 jaar aan de lening vast! 

Op zoek naar de woning van je dromen 

Heb je een afspraak bij de adviseur gehad? Tijd om op zoek te gaan naar de woning van jouw dromen. Een woning zoeken doe je eenvoudig online. Struin de websites van makelaars af, op zoek naar het pareltje dat naadloos op jouw wensen aansluit

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *