fbpx

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT, of de slimme chatbot op basis van artificiële intelligentie, doet heel wat stof opwaaien. Een robot die teksten in luttele seconden kan genereren, hoezo? Wat de voor- en nadelen van ChatGPT zijn en hoe je deze gratis tool kan gebruiken, lees je hieronder!

Wat is ChatGPT?

ChatGPT (Generative Pre-Trained Transformer) is een chatbot die werd ontwikkeld door OpenAI en gelanceerd werd in november 2022. Je kan de tool zien als een taalmodel, op basis van artificiële intelligentie. Of simpeler: een slimme robot die teksten produceert op basis van een eenvoudige instructie. ChatGPT is gebaseerd op het OpenAI GPT-3.5-model, een verbeterde versie van het oudere GPT-3.

Naast het schrijven van teksten, kan ChatGPT trouwens ook taalfouten verbeteren, automatisch samenvatten, antwoorden op eenvoudige én complexe vragen, helpen met brainstormen en zelfs apps programmeren!

Hoe werkt ChatGPT en hoe kan je de tool in het Nederlands gebruiken?

ChatGPT is gratis te gebruiken. Er bestaat ook een betalende professionelere versie met meer mogelijkheden. Om gebruik te kunnen maken van de gratis versie van ChatGPT dien je eerst een account aan te maken. Vervolgens log je in en formuleer je je vraag of verzoek in het Nederlands. Je zal daarop ook een Nederlands antwoord of Nederlandse tekst te zien krijgen op je scherm.

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

ChatGPT is in staat om snel content te genereren, op basis van een simpel verzoek zoals bijvoorbeeld ‘Schrijf een tekst over de voordelen van houten jaloezieën’. De tool zal je zeer snel een tekst voorschotelen over de pluspunten van dit type raamdecoratie. Je krijgt een tekst te zien, zonder spel- en grammaticale fouten. Fantastisch, toch? Ware het niet dat er ook enkele valkuilen zijn. De nadelen van de tool ontdek je hieronder.

Wat zijn de nadelen van ChatGPT?

Eén van de grootste nadelen van ChatGPT is dat de tool geen informatie kan verschaffen of teksten kan genereren over onderwerpen of gebeurtenissen die plaatsvonden na 2021. Wil je dus een gratis opstelletje over de energiecrisis van 2022, dan zal je van een kale reis terugkomen en toch zelf de tekst moeten schrijven.

Een ander nadeel van de tool is dat de gegenereerde teksten, hoewel ze grammaticaal best goed zijn, toch relatief saai, clean en niet echt origineel zijn. Bovendien kunnen ze inhoudelijke fouten of repetitieve taal bevatten. Iemand die enigszins taalgevoelig is, ziet in een oogopslag of een tekst geschreven is door een mens of door ChatGPT. De spitsvondigheden, woordspelingen, variatie, nuance of creatieve vondsten die een mens aan de dag kan leggen, mag je niet meteen verwachten van de chatbot. Logisch natuurlijk, want het is en blijft een robot. Maar net daarom, zal je vooralsnog steeds het verschil zien tussen een door AI-gegenereerde tekst en eentje die door een mens is geschreven. Mettertijd zal de tool uiteraard nog evolueren, waardoor de verschillen in de toekomst kleiner en kleiner zullen worden. Maar dat is natuurlijk nog koffiedik kijken.

Een derde nadeel van ChatGPT is dat de gegenereerde teksten niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Je kan ze dus niet zomaar zonder risico op je website publiceren, of gebruiken voor je paper of thesis. In dat laatste geval kan er sprake zijn van plagiaat. In het eerste geval, loop je het risico dat andere bedrijven de teksten van je website gaan plukken en zelf gaan gebruiken. Wat dan weer een negatieve impact heeft op je ranking in zoekmachines als Google bijvoorbeeld.

Waarheidschecker

ChatGPT genereert teksten op basis van miljoenen data over het internet. Zo kunnen er kleine maar ook grote fouten in de teksten sluipen. Om de nauwkeurigheid van de teksten na te gaan, werd er een autonome waarheidschecker ontwikkeld, ook op basis van artificiële intelligentie. Door gebruik te maken van deze checker, krijg je meer zekerheid over het waarheidsgehalte van de teksten van ChatGPT. De nauwkeurigheid van de output van ChatGPT kan tot 90% gegarandeerd worden.

Is het een goed idee om ChatGPT te gebruiken?

Een algemene aanbeveling is de volgende: gebruik ChatGPT als tool, als hulpmiddel of als inspiratiebron wanneer je bijvoorbeeld niet meteen weet wat schrijven. Maar neem de teksten nooit klakkeloos over. Maak ze menselijk. Dat is de enige manier om authentieke, kwalitatieve content te creëren.

Ook voor leerlingen en studenten is het oppassen geblazen. Want hoewel de tool prompt goede teksten kan produceren, is het moeilijk ChatGPT in te zetten voor het schrijven van pakweg je thesis. Je kan namelijk niet verwijzen naar bestaande bronnen. Ook kunnen er andere redenen zijn voor professoren om aan te nemen dat de tekst niet geschreven is door de betrokken student. Denk aan het taalgebruik, de stijl, het onderwerp of niveau van de tekst of de complexiteit ervan. Is je thesis, scriptie of werkstuk opeens een stuk beter geschreven in vergelijking met je vorige werk, dan zal de prof zeker onraad ruiken.

Wil je ChatGPT gebruiken, doe dit dan op een verstandige manier.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *