fbpx

Hoe de oorzaak van een stroomstoring vinden?

Een stroomstoring in huis kan vanzelfsprekend erg vervelend zijn. Onder meer doordat de bron van een stroomstoring vaak nauwelijks zelf te achterhalen is. Denk aan een kortsluiting rond de elektrakabels die tussen je muren of vloeren lopen. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om de bron van een stroomstoring te vinden! In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Tip: informeer altijd eerst bij je buren, of zij nog wel stroom kunnen gebruiken. Mogelijk is er sprake van een algehele stroomstoring in je wijk. Een elektricien kan je in zo’n geval niet van dienst zijn. De netbeheerder dient dergelijke stroomstoringen te verhelpen.

Kortsluiting als bron van een stroomstoring

De bron van een stroomstoring kan onder meer een kortsluiting zijn. Een kortsluiting rond de elektrakabels tussen je muren is niet zonder hulp van een elektricien te vinden. Er kan echter ook sprake zijn van een kortsluiting in een oud elektrisch apparaat. Je vindt deze bron van een stroomstoring als volgt:

  • Schakel alle elektrische apparaten in huis uit
  • Vervang de gesprongen stop in de meterkast
  • Schakel de apparaten stuk voor stuk opnieuw in

Op het moment dat de stop opnieuw uit de meterkast springt, heb je de bron van de stroomstoring gevonden. Je kunt het apparaat vervangen, evenals de opnieuw gesprongen stop. Het probleem zou hiermee verholpen moeten zijn!

Stroomstoring door een overbelasting

Naast een kortsluiting kan ook een overbelasting de oorzaak van een stroomstoring zijn. In dit geval is de meterkast uitbreiden noodzakelijk. Een overbelasting voorkom je door de meterkast uit te breiden op het moment dat je een extra ruimte aan je woning aanbouwt, of bijvoorbeeld een grootstroomverbruiker wilt gaan gebruiken. Mocht je dit niet doen, dan vergt een bepaalde groep in de meterkast veel meer stroom dan dat de meterkast kan leveren. Op zo’n moment ontstaat er een stroomstoring in huis.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *