fbpx

Hoe kies je de beste fietsroutes binnen Europa uit?

Een fietsvakantie biedt je zoveel: je ziet vele malen meer dan wanneer je met de auto gaat en kunt daarnaast genieten van het prachtige weer. Ook is het natuurlijk een stuk gezonder dan in de auto zitten. Europa is perfect voor het organiseren van een geslaagde fietsvakantie. Dankzij het wisselende landschap en het feit dat de meeste landen voorzien zijn van (relatief goed onderhouden) fietspaden, zou je door heel Europa kunnen reizen per fiets. Van de hoge bergen tot zanderige kust: zo zoek je de fietsroute in Europa uit die het best bij jou past.

Doorgewinterde sporter of een rustige fietser?

De eerste stap in het vinden van een fietsroute die bij jou past, is nadenken over jouw wensen. Wil je graag uitdaging en is geen berg jou te veel? Dan zullen lastigere, heuvelachtige paden meer bij je passen. Een fietsvakantie in Oostenrijk of het noorden van Italië zou in dat geval een goede keuze zijn. Fiets je om tot rust te komen en verspil je liever niet te veel energie aan het trotseren van bergen op de fiets? Dan is een fietsvakantie in Noord- of midden Frankrijk beter bij je. Hier is het weer prachtig, maar het landschap is niet al te heuvelig. Neem ook je gezondheid en conditie hierbij in acht. Het kan zijn dat je van uitdaging houdt, maar het moet natuurlijk wel gezond blijven. Zoek dan naar een route met afwisseling, maar welke niet te extreem is. Op de meeste fietskaarten kun je makkelijk zien hoe uitdagend en steil de routes zijn. Zo kun je optimaal van de fietsvakantie genieten. 

Hoelang duurt een fietsvakantie?

Belangrijk bij het plannen van een fietsvakantie is de duur ervan. Gemiddeld kun je zo’n vijftig kilometer per dag aan houden. Natuurlijk kan dit per dag verschillen; op dagen dat je makkelijkere routes fietst, zul je misschien de zestig kilometer wel halen. Op dagen dat je minder energie hebt of wanneer de route wat zwaarder is, kan de afstand ook dalen tot dertig kilometer per dag. Met een e-bike kun je uiteraard wat meer kilometers afleggen. Zorg ook hier weer bij dat je een realistische duur kiest, welke past bij jouw gezondheid en conditie, maar ook bij de intensiteit van de tocht. 

Waar wil je overnachten?

De laatste belangrijke factor bij het kiezen van een route zijn overnachtingsplekken. Wanneer je op doortocht bent, moet je natuurlijk elke avond ergens anders slapen. Zorg er daarom ook voor dat je een route uitkiest die langs verschillende campings loopt en reserveer deze (in geval van een veelbezochte streek) ruim van tevoren. Zo ben je verzekerd van goede nachtrust: een essentieel aspect van een geslaagde fietsvakantie.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *