fbpx

Hoe kun je blijvende gehoorschade voorkomen?

Je wilt natuurlijk blijvende gehoorschade voorkomen. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Om te beginnen: ga nooit naar feesten en festivals toe zonder gehoorbescherming. Als je dagelijks een koptelefoon of oordopjes gebruikt, zet het volume dan op een veilige stand en dus niet te hard. Je kunt gehoorschade op lange termijn niet meer terugdraaien, dus je kunt het beter voorkomen dan genezen. Ben je muzikant of heb je een beroep waarbij er veel lawaai is? Ook dan is het verstandig om je gehoor goed te beschermen met de juiste beschermingsmiddelen. Kijk bij Van Boxtel Hoorwinkels voor meer informatie.

Nog meer tips om gehoorverlies te voorkomen

Wij geven je graag meer tips voor het voorkomen van gehoorverlies. Sta je op een feest met geluidsboxen en ben je vergeten gehoorbescherming mee te nemen? Ga dan niet in de buurt van de geluidsboxen staan, maar neem er juist afstand van. Een feest is erg leuk, maar je oren zijn wel erg belangrijk. Niet alleen bij het gebruik van koptelefoons, maar ook als je tv kijkt of bijvoorbeeld de radio luistert is het verstandig om het volume niet al te hard aan te zetten. Je hebt tegenwoordig ook hoofdtelefoons met een ruisonderdrukking. Zo hoor jij minder van de lawaaierige omgeving en hoef je het volume minder hard te zetten.

Soorten gehoorschade

Ooit gehoord van de ‘disco-dip’? In de volksmond wordt dit ook wel lawaaidoofheid- of slechthorendheid genoemd. Bij lawaaislechthorendheid is er sprake van niet of slecht hoge tonen horen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een plotselinge harde knal. Daarnaast heb je ook tinnitus, waar je wellicht vaker van hebt gehoord: dit is een verzamelnaam voor geluiden. Denk aan geluiden zoals piepen, brommen, suizen, etc. je hebt dit misschien wel eens gehad na een avondje uitgaan. Je komt thuis en je hoort opeens gepiep in je oor. Is deze piep blijvend? Dan kan het zijn dat je tinnitus hebt opgelopen. Dit wordt vaak veroorzaakt door te veel lawaai maar het kan ook veroorzaakt worden door medische redenen of als bijwerking.

Wat is een audicien?

Een audicien is een specialist op het gebied van gehoorproblemen en gehoorapparaten. Deze specialist zoekt samen met jou een geschikt hoortoestel door middel van onderzoek. Het hoortoestel wordt op maat gemaakt om er zeker van te zijn dat je hier ook echt iets aan hebt. De nieuwste trends en ontwikkelingen op dit gebied worden door deze specialisten gevolgd. Ook geven zij jou advies over hoe je het toestel het beste kunt gebruiken, maar ook hoe je deze onderhoud. Er wordt naar jouw persoonlijke situatie gekeken: wie ben je, wat doe je dagelijks, wat voor werk doe je, hoelang heb je al last van een slecht gehoor, etc.

Hoe gaat een audicien te werk?

Een audicien gaat als volgt te werk: je kunt eerst een online hoortest doen of je kunt meteen een afspraak maken bij de audicien. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van jouw slecht gehoor. Wellicht word je doorverwezen naar een ander specialist indien nodig. Gezien het maatwerk is, wordt hier genoeg tijd voor genomen en goed naar de details van jouw gehoor gekeken. Nadat er een hoortest is gedaan en er een overzicht beschikbaar is van de resultaten, wordt er gekeken naar wat er precies mis is. De resultaten worden met jou besproken en tot slot wordt er samen gezocht naar het juiste hoortoestel voor jou.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *