fbpx

Hoe laat je je slot maken?

Als je de deur niet goed kunt afsluiten, kan dat problemen veroorzaken. En als het slot op je voordeur of garage niet werkt, kun je je huis niet goed beveiligen. Dat kan gevaarlijk zijn omdat er ongewenst mensen binnen kunnen komen. Dat wil je voorkomen, toch? Dus als het slot kapot is, moet je er snel iets aan doen. Je kunt bijvoorbeeld een slotenmaker Gent inschakelen of zelf aan de slag gaan met kleine problemen. Laten we eens kijken naar de 5 meest voorkomende problemen, en hoe je deze kunt aanpakken.

Vastzittende sloten

Als je de deur niet goed kunt openen of sluiten omdat het slot vastzit, kan dit komen door  vuil, maar het kan ook zijn dat het slot gewoon droog is. Je kunt hiervoor een speciaal smeermiddel in het sleutelgat spuiten om het slot soepeler te maken. Als je een buitendeur hebt die aan weer en wind is blootgesteld, kan een speciale reiniger voor sloten helpen om vuil in het slot op te lossen. Als laatste kun je ook perslucht gebruiken om vuil uit het slot te blazen.

Gebroken sleutel in het slot

Heb je een sleutel dat is afgebroken in het slot? Probeer dan eerst om dat stukje dat uitsteekt voorzichtig vast te pakken en eruit te trekken met een tang. Als dat niet lukt, kun je een dun stukje van een zaagblad gebruiken om de sleutel te haken en eruit te halen. In het geval dat de sleutel nog steeds vastzit, kun je het slot uit elkaar halen en de sleutel eruit duwen met een stijve draad. Dit kan moeilijk zijn, en je zou daarom een slotenmaker kunnen vragen om deze gebroken sleutel weg te halen.

Bevroren sloten

Soms is het erg koud buiten en dan kan je deurslot bevriezen waardoor je de sleutel niet meer kan gebruiken. Je kunt het slot snel ontdooien door een haardroger te gebruiken, je sleutel te verwarmen met de verwarming van je auto of hem in een pot met heet water te leggen. Je kunt ook speciale slotontdooiers kopen in de winkel, die het slot snel kunnen ontdooien.

Losse sloten

Als je deursloten met hendels hebt en ze wiebelen of loszitten omdat je de deur vaak gebruikt, kan dat problemen veroorzaken bij het op slot doen. Je kunt ze steviger maken door de deurklinken aan beide kanten van de deur tijdelijk vast te maken met tape of door iemand te vragen om ze vast te houden terwijl jij aan het werk gaat. Zorg ervoor dat de deurklinken goed op één lijn staan en draai de schroeven aan totdat ze gelijk zijn met de deurkruk. Vervang eventuele kapotte schroeven.

De sleutel draait niet

Je merkt soms dat de sleutel niet goed in het slot past of niet kan draaien. Dit zou aan de sleutel zelf kunnen liggen. Probeer een andere sleutel om te zien of dat het probleem oplost. Als dat niet helpt, kun je het slot smeren. Het kan ook komen doordat de deur en het slot niet goed op elkaar aansluiten. Misschien sluit de deur ook niet goed. Draai dan de schroeven van de deurscharnieren aan om de deur beter te laten passen. Als de sleutel nog steeds niet werkt, moet je misschien de sluitplaat van het slot aanpassen. Wellicht verstandig om dit door een professional te laten doen. Kleine dingen kun je zelf repareren, maar het is niet altijd verstandig om zelf aan de slag te gaan omdat je het slot kan beschadigen. Schakel dan een professional in!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *