fbpx

Hoe maak je een overzichtelijke winst- en verliesrekening?

Heb jij een bedrijf en wil je weten hoeveel winst je maakt? Of misschien wil je weten waar je nog kunt besparen? Dan is het handig om een overzichtelijke winst- en verliesrekening te hebben. Dit document laat namelijk in één oogopslag zien hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat. In dit artikel vertellen we hoe je een overzichtelijke winst- en verliesrekening opstelt. Lees snel verder!

#1 Bepaal de omzet

De eerste stap is om de omzet van je bedrijf te bepalen. Dit is het totaalbedrag aan verkopen over een bepaalde periode. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de verkoopfacturen bij elkaar optellen. Het is belangrijk om alleen de omzet van reguliere verkopen mee te nemen. Als je bijvoorbeeld een investering hebt gedaan of als er sprake is geweest van een eenmalige opbrengst, dan hoort dit niet thuis in de omzet. Als je een online boekhoudprogramma gebruikt, kun je de kosten ook eenvoudig daarin terugvinden.

#2 Bereken de kosten van verkochte producten

De volgende stap is om de kosten van verkochte producten te berekenen. Hieronder vallen alle kosten die direct te maken hebben met de producten die je verkoopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondstoffen en materiaalkosten. Deze kosten kunnen per product verschillen en daarom is het belangrijk om ze goed bij te houden, via bijvoorbeeld handel software. Trek deze kosten vervolgens af van de omzet en je hebt de brutowinst.

#3 Overige kosten in kaart brengen

Nu is het tijd om de overige kosten in kaart te brengen. Dit zijn alle kosten die niet direct te maken hebben met de producten die je verkoopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huur, salarissen en marketingkosten. Wat hier precies onder valt, kan per bedrijf verschillen. Zorg er daarom voor dat je alle kosten goed bijhoudt.

#4 Bereken de winst of het verlies

Als je alle kosten bij elkaar hebt opgeteld en hebt afgetrokken van de brutowinst, heb je de nettowinst of het nettoverlies. Dit bedrag laat zien hoeveel geld er uiteindelijk overblijft nadat alle kosten zijn betaald. Als dit bedrag negatief is, heb je dus verlies geleden.

#5 Maak het visueel

Nu je alle cijfers op een rijtje hebt, is het belangrijk om het visueel te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de winst- en verliesrekening op te maken als een tabel of grafiek. Zo heb je in één oogopslag duidelijk hoe het bedrijf ervoor staat.

Het maken van een overzichtelijke winst- en verliesrekening is essentieel voor elk bedrijf. Het is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de financiële situatie en te bepalen waar er nog ruimte is voor besparing of groei. Door dit artikel te volgen, heb je de tools om zelf snel en gemakkelijk een overzichtelijke winst- en verliesrekening op te stellen. Veel succes!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *