fbpx

Hoe vind je de juiste persoon voor een job?

De juiste persoon vinden voor een job kan nogal een uitdaging zijn. Of je nu op zoek bent naar een bekwame technieker, een kok, een verpleegkundige of een telefonist, je wil meteen de juiste stappen zetten om de geknipte kandidaten aan te spreken en te overtuigen om bij jou te solliciteren. Niet simpel, maar wij hebben de tips en inzichten die het wervingsproces soepel laten verlopen en ervoor zorgen dat je de beste match voor de functie vindt.

Stel een duidelijk functieprofiel op

Voor je begint te zoeken naar kandidaten, is het essentieel om een duidelijk functieprofiel op te stellen. Beschrijf in eenvoudige bewoordingen de verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden en kwalificaties voor de functie. Vermijd jargon en technische termen, zodat potentiële kandidaten gemakkelijk kunnen begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Door een helder functieprofiel op te stellen, trek je de juiste mensen aan die daadwerkelijk over de benodigde vaardigheden beschikken.

Verspreid vacatures

Nu je een duidelijk functieprofiel hebt, is het tijd om de vacature te verspreiden. Maak gebruik van verschillende kanalen: vacaturesites, sociale media en professionele netwerken. En onderschat de kracht van mond-tot-mondreclame niet – laat dus zeker ook intern weten dat er een vacature is. Misschien kent iemand van je werknemers wel een geschikte kandidaat? 

Zorg er ook voor dat je de juiste trefwoorden gebruikt om potentiële kandidaten te bereiken. Voor een koeltechnieker kun je termen zoals “koeltechniek”, “HVAC” en “onderhoud van koelsystemen” gebruiken. Voor een zaalmedewerker neem je termen als “horeca”, “sociaal” en “wijnkennis” op. Een koeltechnieker mag best ook sociaal zijn, maar beperk je kernwoorden tot de essentie. Door de juiste trefwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat de vacature wordt gezien door geschikte kandidaten.

Ga voor een grondige selectieprocedure

Zodra de sollicitaties binnenstromen, is het tijd om een grondige selectieprocedure te volgen. Begin met het screenen van cv’s en sollicitatiebrieven om de kandidaten te identificeren die aan de basisvereisten voldoen. Vervolgens kun je telefonische interviews of videochats plannen om een beter beeld te krijgen van de kandidaten. Stel tijdens deze gesprekken vragen die hun ervaring, motivatie en vaardigheden testen. Let erop dat je in eenvoudige taal communiceert en vermijd vakjargon, zodat iedereen de vragen begrijpt en effectief kan reageren.

Overweeg een praktijktest of proefperiode

Om de beste kandidaten verder te evalueren, is een praktijktest of proefperiode mogelijk. Laat een kandidaat CNC-operator bijvoorbeeld een praktische test afleggen waarbij zij of hij een CNC-machine moet bedienen en programmeren. Door kandidaten de kans te geven hun vaardigheden in de praktijk te tonen, krijg jij een beter inzicht in hun capaciteiten. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *