fbpx

Hoe pas je de leercyclus van Kolb effectief toe?

De eerste periode van je bestaan ga je als mens naar school. Wanneer je volwassen bent, moet je aan het werk. Het is best gek dat we het leven op die manier hebben ingedeeld. Het leren eindigt namelijk niet wanneer je begint aan je carrière. Je blijft je hele leven lang leren en er zijn verschillende methodes om je leerstijl vorm te geven. De leerpsycholoog David Kolb heeft jarenlang onderzoek naar het denken en leren van mensen gedaan. Op basis daarvan heeft hij de beroemde leercyclus van Kolb ontwikkeld. In dit artikel vertellen we je hoe je deze leercyclus kunt toepassen. 

Eerst ervaringen opdoen 

Veel leerprincipes gaan aanvankelijk uit van de theorie en dan pas de praktijk. Dit geldt niet voor de leercyclus van Kolb. Hij stelt dat je tijdens de leerfase eerst ervaringen moet opdoen. Je leert door ervaringen in de praktijk de wereld om je heen namelijk echt begrijpen. Je maakt tijdens het doen fouten en daar leer je dan weer van. Je kunt op verschillende manieren ervaringen opdoen. Denk aan het uitvoeren van experimenten, het afnemen van interviews en rollenspellen. Maar uiteraard zijn er nog andere methodes om veel te leren. Het gaat erom dat je bezig bent in de praktijk en je leert vooral veel door met andere mensen samen te werken. 

Reflectief observeren

Je hebt ervaring opgedaan en daar heb je iets concreets uitgehaald. Het is vervolgens wel van belang om iets met de ervaringen te doen. Heb je bijvoorbeeld een interview afgenomen? Dan kun je daarna het interview terugkijken en reflectief observeren. Wat ging er goed tijdens het interview? Stelde je bijvoorbeeld de vragen die je wilde stellen? Kreeg je een goed beeld van de geïnterviewde of bleef het juist tamelijk oppervlakkig? Het is belangrijk om de ervaring van verschillende standpunten te bekijken, zodat je een objectief beeld krijgt. 

Conceptualiseren 

Na de observatiefase komt de conceptualisatiefase. Je hebt de ervaringen opgedaan en daar heb je vervolgens op gereflecteerd. In de volgende fase is het van belang om deze twee aspecten met elkaar te verbinden. Onderzoek goed of er een samenhang tussen de ervaringen en de observaties zit. Wat kun je concreet vaststellen na de eerste twee fase? Hier maak je vervolgens een hypothese van. 

Actief experimenteren 

In de laatste fase ga je opnieuw ervaringen opdoen. Hiervoor gebruik je de drie fasen die je hiervoor hebt toegepast. Je hebt bijvoorbeeld een interview afgenomen en deze vervolgens reflectief geobserveerd. Je weet je valkuilen en hebt een concept van hoe het ideale interview eruit ziet. Vervolgens ga je opnieuw aan de slag. Je oefent in een andere context en je zal zien dat het niveau van het interview hoger is. Vervolgens pas je de cyclus weer opnieuw toe. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *