fbpx

Hoe zorg je ervoor dat je kmo groeit?

Je bedrijf doen groeien is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en strategieën lukt het wel. Hier bespreken we een paar belangrijke stappen die je kan nemen om je bedrijf te laten groeien. 

Vind de juiste doelgroep (eventueel opnieuw)

Een bedrijf moet zich altijd richten op de juiste doelgroep. De identificatie daarvan is daarom een onmisbaar element in jouw onderneming. Maar doelgroepen kunnen ook veranderen, dus is het belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn. Kijk opnieuw met een kritische blik naar wie je klanten zijn, wat hun behoeften en interesses zijn. Zo laat je geen belangrijke doelgroep achter, en steek je ook geen energie of middelen in de foute doelgroep. 

Investeer in je bedrijf 

Investeren doe je niet enkel in start-ups. Je zal  altijd moeten blijven investeren in je bedrijf om het gezond te houden en te laten groeien. Naargelang de groei van je bedrijf, ga je andere middelen nodig hebben om bij te houden. Je gaat op termijn de hulp van ERP kunnen gebruiken. Een centrale database bijhouden die je bedrijfsprocessen en automatisering vlotter laat lopen is onmisbaar voor een groeiende kmo. Voor je de beslissing neemt om een ERP systeem in te voeren, stel je je best de vragen: welke ERP systemen zijn er? en welk systeem is geschikt voor mijn bedrijf. Mogelijke systemen zijn on-premise, die je lokaal installeert, cloud, wat een online service verleent en hybride, waarbij je de twee combineert. Je begrijpt het ondertussen wel, ERP-systemen kunnen dus perfect op maat van een onderneming geïnstalleerd worden.  

Onderschat nooit de kracht van marketing 

Marketing is essentieel om nieuwe klanten te vinden en je bedrijf te laten groeien. Je bent best aanwezig op sociale media. Daarnaast maak je ook best gebruik van zoekmachine optimalisatie om je online zichtbaarheid te vergroten. Maak ook gebruik van verschillende marketingkanalen zoals betaalde advertenties, e-mailmarketing, enzovoort. Als je geen compleet in-house marketing team hebt, maak je ook best gebruik van een agency. 

Werk samen met andere bedrijven

Zij kunnen namelijk je bondgenoten worden. Collaboraties via co-marketingcampagnes zijn vaak erg verfrissend, creatief en succesvol. Daarnaast kunnen ook partnerships voor producten of diensten tot nieuwe ontwikkelingen leiden. Dat zorgt niet alleen voor meer inkomsten, maar ook voor een verbeterde concurrentiepositie en grotere naamsbekendheid. En ten slotte is het ook een optie om een kijkje te nemen naar mogelijke acquisities of fusies met andere bedrijven. Dat kan nog een effectieve manier zijn om je bedrijf te laten groeien en de marktpositie te versterken.

Zo kan je nieuwe kansen vinden om je bedrijf te laten groeien. Houd je concurrentie in de gaten en kijk naar wat zij doen om te groeien. Door bij te blijven en je aan te passen aan veranderingen, kan je je bedrijf vooruit helpen. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *