fbpx

Hoeveel kost een raam plaatsen?

Een raam installeren is een delicate klus dat je het best overlaat aan een vakman. Tenzij je een gezonde portie ervaring achter de hand hebt gaat dat zelf niet lukken. Er zijn ook te veel verschillende soorten ramen en installaties om te beginnen experimenteren. Laat staan zelf aan maatwerk te beginnen, installeer dus enkel zelf ramen als je een vakman bent of eerdere ervaring hebt. Hoeveel je mag verwachten aan een installatie lees je hier. 

Waar je rekening mee moet houden

Bij een raam installeren komt meer kijken dan je denkt. Een vakman heeft weet van alle extra’s waar jij niet van op de hoogte bent en heeft gereedschap dat jij niet in huis moet halen. Je hebt alsnog baat bij wat basiskennis. Zo kan jij een betere inschatting maken van de ramen prijzen, of kan je toch alleen aan de slag. 

Vaste ramen 

We gaan ervan uit dat we spreken over 1 m² per materiaal dat we vermelden. Zo hebben we een objectievere meting. Uiteraard gaat de kostprijs omhoog als de oppervlakte van je raam omhoog gaat. Hieronder maken we een prijsvergelijking van de drie populairste bouwmaterialen voor ramen

  • PVC
    Zo kunnen we bijvoorbeeld inschatten dat voor één vierkante PVC de prijs kan variëren tussen €200 en €500. Daarbij inbegrepen zit de levering van het PVC raam tot de plaatsing en het isolatieglas. PVC is een goedkoop en eenvoudig te bewerken materiaal. De synthetische stof is de goedkoopste, goed isolerend en relatief duurzaam.
  • Aluminium
    Ook aluminium is een populair bouwmateriaal. Dat heeft alles te danken aan de topkwaliteit, duurzaamheid en de knappe uitstraling. Je vindt in moderne woningen regelmatig aluminium ramen en deuren terug. Voor een installatie van een aluminiumraam kan je een budget inrekenen van ongeveer €600 tot €800. 
  • Hout
    Als laatste hebben we de esthetische favoriet, hout. Hiervoor reken je tussen €300 en €600 voor de installatie. Hout is de milieuvriendelijkste optie, maar vraagt wel onderhoud.

En andere typen ramen dan?

Vaste ramen zijn de goedkoopste om te laten installeren. Voor draai- en kiepramen mag je gerust €50 tot €100 extra rekenen per vierkante meter. Valramen met gelaagd glas eisen €25/1 m² daar bovenop. Schuiframen zijn het duurste raamtype en eisen tot zeven maal de kost per vierkante meter dan vaste ramen. Het hang- en sluitwerk dat nodig is voor alle andere typen ramen vereist namelijk duurder materiaal, tijd en vakkundigheid.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *