fbpx

Wat betekent de uitdrukking de plaat poetsen?

De uitdrukking “de plaat poetsen” betekent “er heimelijk vandoor gaan, zich uit de voeten maken”. Het is een informele uitdrukking die vaak wordt gebruikt in de Nederlandse taal.

De oorspronkelijke betekenis van de uitdrukking is “deserteren”. In het leger werd het gebruikelijk om te zeggen dat iemand “de plaat poetste” als hij zich onder de wapens uit de voeten maakte.

In de loop der jaren is de betekenis van de uitdrukking veranderd. Tegenwoordig wordt het niet alleen gebruikt om deserteren te beschrijven, maar ook om andere situaties te beschrijven waarin iemand heimelijk vandoor gaat.

Voorbeelden

  • “De dochter liep weg van haar mama, ze poetste de plaat.”
  • “De crimineel vluchtte uit de gevangenis, hij poetste de plaat.”

De uitdrukking “de plaat poetsen” is een levendige uitdrukking die de aandacht trekt. Het is een leuke, originele manier om te zeggen dat iemand heimelijk vandoor gaat.

Herkomst van de uitdrukking

In het leger werd het gebruikelijk om te zeggen dat iemand “de plaat poetste” als hij zich onder de wapenen uit de voeten maakte. Dit was vaak een manier om te voorkomen dat iemand voor straf werd opgelegd. Het is duidelijk dat de uitdrukking “de plaat poetsen” al heel lang wordt gebruikt in de Nederlandse taal.

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *