fbpx

Hoe de juiste voorbereidingen treffen bij het leggen van tegels?

Zelf tegels leggen is niet heel ingewikkeld, mits je de juiste voorbereidingen treft. Elke situatie is anders en vereist daarom een specifieke aanpak. Het maakt veel verschil of je tegels binnen in huis of buiten op het terras plaatst. De ondergrond is anders, de omstandigheden verschillen van elkaar en het gebruikte materiaal wijkt ook op essentiële punten af. Neem daarom onderstaande adviezen goed in acht. Voor een optimaal resultaat.

Verband

Op de eerste plaats zul je moeten gaan bepalen hoe je de tegels wilt leggen. Sluit je de tegels met zowel de zijden als de hoeken op elkaar aan? Dan spreken we van een volsteensverband. In plaats hiervan kun je ook kiezen voor een halfsteensverband, een visgraatverband of een diagonaalverband. Er zijn nog meer opties, zoals een verband waarbij de tegels op een derde of een kwart van de lengte verspringen.

Waterstop

Als je tegels wilt leggen in een natte ruimte, zoals een badkamer of saunaruimte, is het zaak om ervoor te zorgen dat de tegelvloer waterdicht is. Een normale tegelvloer zal water doorlaten, met als gevolg dat je een ondergronds vochtprobleem creëert. Je kunt in dit geval een waterdichtingsdoek bij Storax.be kopen om ervoor te zorgen dat het water niet door de tegelvloer naar de daaronder liggende laag kan sijpelen. Dergelijke doeken zijn zodanig gefabriceerd dat ze goed hechten aan de tegellijm die je gebruikt voor het vastzetten van de tegels.

Terrastegels

Het leggen van terrastegels vereist weer een andere manier van werken. Zeker wanneer het gaat om een dakterras, is aan te bevelen om tegeldragers te gebruiken. Met behulp hiervan kun je kleine oneffenheden in het dakoppervlak wegwerken, zodat het terras mooi egaal komt te liggen. Bovendien blijft hierdoor onder de tegels een kleine ruimte vrij, die je mooi kunt gebruiken om kabels en leidingen in weg te werken.

Ophoogzand

Bij het leggen van tegels in de tuin is vooral van belang dat je de ondergrond zo egaal mogelijk krijgt. Een veelgemaakte beginnersfout is dat men de tegels zo op de grond legt, zonder verdere voorbereidingen. Je zult dan na verloop van tijd te maken krijgen met verzakkingen. Gebruik voldoende ophoogzand om de grond te egaliseren en huur een trilplaat om het goed aan te stampen. Breng vervolgens opsluitbanden aan, die voorkomen dat het zand bij neerslag wegspoelt. Daarna leg je de tegels erop in een verband naar keuze.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *