fbpx

Hoe een gordijnroede kiezen?

De gordijnroede, waar het gordijn aan hangt, kan de uitstraling van je raam maken of breken. Gordijnen komen nu eenmaal beter uit aan een roede die precies de goed lengte heeft en goed aansluit bij de gordijnen en de andere items in huis.

Gordijnrode als onderdeel van de raamdecoratie

Hoewel je bij het kiezen van raamdecoratie voor een gordijnrails kunt gaan of je keuze kan vallen op gordijnen die een geïntegreerde ophanging hebben – zoals plisségordijn –  kan het ook een idee zijn om de gordijnroede mee te nemen in het ontwerp van je raam. Op deze manier is de roede niet alleen bedoeld om de gordijnen aan op te hangen, maar kan deze het raam een extra dimensie geven.

Linnen gordijnen kun je bijvoorbeeld combineren met een strakke gordijnroede voor een opvallend effect. Je kunt ook een landelijke look creëren met lichte katoenen gordijnen aan een houten gordijnroede. Een roede kun je eveneens gebruiken om diepte te creëren. Het beste kies je dan voor een roede in een donkere kleur.

Houd rekening met de zwaarte van de stof

Bij de keuze voor de gordijnroede houd je het beste rekening met de stof die je voor je gordijn wil gebruiken. Als dat een zware stof is, kies dan voor de roede een stevig materiaal, zoals smeedijzer. Het laatste wat je wil, is dat de gordijnroede buigt onder het gewicht van de gordijnen.

Koop de juiste lengte

Voordat je een gordijnroede gaat kopen, moet je eerst je raam opmeten. Zo kom je erachter hoe lang de gordijnroede moet zijn. Als vuistregel geldt dat de gordijnroede 8 tot 15 centimeter voorbij het kozijn moet reiken. Een langere gordijnroede maakt de ramen groter en geeft meer ruimte om de gordijnen te openen, zodat er veel daglicht binnen kan komen.

Het is altijd beter om een wat langere roede te kiezen dan een te korte. Zo voorkom je dat er licht aan de zijkanten van de gordijnen naar binnen valt als deze volledig dichtgetrokken zijn.

Vind een gordijnroede die bij je past

Gordijnen en gordijnroedes kunnen de unieke uitstraling van je huis onderstrepen. Kies daarom niet de eerste de beste roede, maar kijk of deze echt bij je eigen interieurstijl en de andere items in huis past. Decoratieve roedes zijn er in alle soorten en maten. Trek er een avondje voor uit om de beste uit te zoeken. Dan heb je er lange tijd plezier van.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *