fbpx

Hoe speel ik thuis Virtual Reality spellen?

Virtual Reality staat voor Virtuele Werkelijkheid, een bepaalde technologie waarbij een andere, digitale “werkelijkheid” wordt gesimuleerd via een computer.

Virtual Reality werkt vanuit het concept “perception is reality”. De technologie bestaat reeds sinds 1989 maar is vooral de laatste jaren erg toegenomen in populariteit.

Dat komt omdat de technologie van vandaag in staat is om gebruikers echt volledig onder te dompelen in een enorm realistische omgeving, waarbij het vaak moeilijk kan zijn om te blijven beseffen dat het slechts om een simulatie gaat.

Videogames die Virtual Reality gebruiken zijn momenteel nog redelijk beperkt voor particulier gebruik, maar je kan deze technologie bijvoorbeeld vinden bij online casino spellen. Ook die kan je natuurlijk bij je thuis spelen. VR heeft daarnaast een heleboel toepassingen buiten de gamingwereld, zoals in het onderwijs, het leger, politiediensten, enzovoort.

Bij Virtual Reality komt altijd bepaalde hardware kijken: Gadgets die je nodig hebt om de virtuele werkelijkheid niet alleen te ervaren via je zintuigen, maar ook om ermee te kunnen interageren.

In dit artikel bespreken we wat je nodig hebt om thuis Virtual Reality spellen te spelen.

Wat heb je nodig om thuis Virtual Reality spellen te spelen?

Virtual Reality, in tegenstelling tot neef Augmented Reality, is redelijk restrictief voor particuliere gamers.

Waar men in de hoogdagen van consolegaming meer open stond voor het aanschaffen van allerlei gadgets om games te spelen, is de meerderheid van de gamers vandaag de dag het gewoon om te gamen via hardware die ze reeds in hun bezit hebben. Dat zijn dan voornamelijk smartphones, tablets en computers.

Maar het valt niet te ontkennen dat Virtual Reality een ongeziene graad van realistische gamingervaringen kan aanbieden, en dus zijn er meer dan genoeg “hardcore” gamers die er geld voor over hebben.

Om Virtual Reality bij je thuis te spelen, heb je op zijn minst de volgende twee gadgets nodig:

1) Virtual Reality Headset / Bril

Met een Virtual Reality headset bedoelen we een soort bril plus koptelefoon. Die omsluit je ogen en oren volledig en zorgt ervoor dat je zowel visueel als auditief compleet in de gesimuleerde omgeving kan opgaan.

De bril projecteert de simulatie op een schermpje net voor en rond je ogen en de koptelefoon speelt relevante muziek en geluiden af.

Als je voornaamste zintuigen impulsen registreren van wat de videogame je doorstuurt, is het moeilijk om er niet volledig in op te gaan.

Die headset zal ook je hoofdbewegingen volgen, dus als je naar boven, onder, links of rechts kijkt, zal je karakter in de videogame dat ook doen. Beweeg je je hoofd naar voren, dan gebeurt dat ook in-game.

Een voorbeeld hiervan is de Oculus Rift. Je kan deze (en andere VR) brillen onder andere kopen bij Coolblue, bekijk hier het overzicht VR brillen.

2) Controller

Alles van de gesimuleerde videogame wereld horen en zien is leuk, maar als je daar niets anders mee kan doen kijk je in feite gewoon naar een realistische film.

Om Virtual Reality volledig te ervaren, heb je een soort controller nodig. Consolegamers kennen dit ongetwijfeld, en voor een PC-gamer is het equivalent ervan een muis.

Dit is een object dat je kan gebruiken om bepaalde acties te verrichten in de videogame, gaande van spreken met NPC’s (non-playable characters) en in een bepaalde richting bewegen tot het vuren van een pistool of het slaan met een tennisracket.

Controllers kunnen een standaard amorfe vorm hebben, waarmee je dus min of meer alle acties in de meeste Virtual Reality games kan doen (denk aan de controller van de Wii), maar voor de meest realistische ervaring zijn er ook specifieke vormen, zoals bijvoorbeeld een geweer of knuppel van plastic.

Als je jezelf in een oorlogssituatie ziet, de gepaste geluiden hoort, en voelt (en ziet) dat je een geweer vasthebt, geeft dat een enorme immersie in de gaming wereld.

Andere gadgets

Met een controller en een headset heb je in feite genoeg om de meeste Virtual Reality games te kunnen spelen, maar je kan het natuurlijk nog een stapje verder nemen.

Zo zijn er ook Virtual Reality handschoenen, die de functie van de controller overnemen en jou via tactiele sensorische input volledige vrijheid geven in de game. Je kan gesimuleerde objecten aanraken en ze gebruiken, en ondanks het feit dat je niets tastbaars in je hand zal hebben, zal het wel aanvoelen alsof je dat hebt.

Als je echt de volledige Virtual Reality ervaring wil, kan je een specifieke VR-stoel overwegen. Die komt dan standaard met een headset, en je kan de armsteunen gebruiken als controllers. De stoel zal trillen als er iets gebeurt in je videogame, en je kan doorheen de wereld bewegen met een cirkelvormig bord aan je voeten.

Een andere aanpak is een volledig Virtual Reality pak, waarmee je net in een andere wereld wordt geteleporteerd. Al je zintuigen (met de voorlopige uitzondering van reuk) worden gebruikt om de meest realistische gamingervaring de dato te creëren.

Waar kan je al deze gadgets kopen?

Gespecialiseerde computerwinkels hebben steeds vaker Virtual Reality spullen op voorraad, dus je kan altijd eens langsgaan en ernaar vragen, maar de gemakkelijkste oplossing is natuurlijk gewoon via het internet.

Naast de online versies van specifieke computerwinkels kan je ook terecht bij groothandelzaken zoals bol.com en Amazon. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor geen ecocheques kan gebruiken, zoals voor een laptop.

Kortom

Virtual Reality is een technologie die ideaal is om videogames mee te spelen. Volledig kunnen opgaan in een gesimuleerde omgeving, hierin kunnen bewegen en acties ondernemen zal ongetwijfeld de toekomst van videogaming zijn.

Om dit zelf thuis te ervaren heb je op zijn minst een Virtual Reality headset en een controller nodig, maar je kan het altijd iets verder nemen met VR-handschoenen, een VR-stoel of een volledig VR-pak.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

1 gedachte over “Hoe speel ik thuis Virtual Reality spellen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *