fbpx

Hoe ga je over naar ledverlichting?

Ledverlichting is ten opzichte van gloeilampen duurzamer in gebruik door de energiezuinigheid. In de afgelopen jaren hebben we dat diverse keren gelezen of gehoord. Toch hebben nog steeds veel mensen de traditionele gloeilampen in huis. Hoe ga je over naar ledverlichting en wat moet je daarvoor doen?

Gloeilampen weggooien, of niet?

Ledlampen zijn duurder in aanschaf dan gloeilampen. Alleen dat al houdt veel mensen tegen om ze aan te schaffen. Maar als je nagaat dat je een ledlamp dermate minder energie verbruikt, dat je de hogere prijs van de aanschaf uiteindelijk terugverdient, wordt de beslissing al eenvoudiger. Maar wat als je nog een groot pak aan gloeilampen hebt liggen? Die gooi je toch niet zomaar weg? Toch loont het om dat te doen, omdat ledlampen langer meegaan en 70 tot 80% minder stroom verbruiken.

Stapsgewijs verlichting vervangen

Als je begint met het vervangen van je gloeilampen is het goed om te weten dat er geen ander armatuur nodig is. De ledlamp past net als de gloeilamp. Ook de tl-balk kan vervangen worden voor een led-variant. Doe je het stap voor stap? Ook met kleine stappen kom je waar je zijn moet. Je kunt bijvoorbeeld besluiten elk half jaar een gloeilamp te vervangen. Dan heb je niet de kosten ineens en ben je toch bewust bezig.

Ledverlichting ophangen

Steeds vaker zien we ledstrips in de interieurs verschijnen. Dit zijn leds die gesoldeerd zijn op een printplaat en die een mooi gelijkmatig licht aan de ruimte geven. Het ophangen van deze ledverlichting is niet altijd even eenvoudig. De meeste ledstrips zijn voorzien van een plakrand. Om zo’n strip aan het plafond te plakken, moet hij wel voorzien zijn van een tape van kwaliteit. Het is belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is én dat je de strip in één keer goed opplakt. Moet hij losgehaald worden voor een tweede poging, dan is de plakstrip al van mindere kwaliteit. Ledverlichting ophangen is daarom een klusje waar je je hoofd goed bij moet houden!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *