fbpx

Hoe installeer je raambekleding?

Je nieuwe hout jaloezieën of onlangs bestelde rolgordijnen liggen in de gang: tijd om ze op te hangen! Maar waar begin je wanneer je zelf raambekleding wil installeren? Op welke manier voorkom je dat de raambekleding al snel weer op de grond ligt, doordat je bijvoorbeeld de verkeerde pluggen gebruikt hebt? In dit artikel lees je er meer over.

Vaak wordt de raambekleding geleverd met een instructie voor het monteren en de nodige hulpstukken. Zo hoef je in eerste instantie zelf niet meer naar de bouwmarkt om bijvoorbeeld een wandsteun of pluggen te halen.

Zorg dat je de juiste materialen gebruikt

Voordat je van start gaat met het installeren van de houten jaloezieën, de rolgordijnen of de shutters op maat gemaakt voor jouw ramen, moet je de benodigde materialen inventariseren. Het is hierbij van belang te kijken naar het materiaal waarin je de schroeven straks wil vastdraaien. Gaat het om dunne gipsplaten? Bevestig je de steunen voor de raamdecoratie in beton? Zit er een houten balk boven het kozijn van het raam waarin je de schroeven kan draaien? Op basis hiervan bepaal je welke pluggen en schroeven nodig zijn om de raamdecoratie vast te zetten. Niet altijd is het meegeleverde montagemateriaal geschikt voor het type materiaal waarin je de raamdecoratie vast wilt zetten. Zo is een plug voor beton niet geschikt voor gipsplaat.

Kijk niet alleen naar de benodigde materialen, maar ook naar het gereedschap dat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een klopboormachine, als je de raamdecoratie in het betonnen plafond wil op hangen.

Meet uit waar de steunen moeten komen

Nu je de juiste materialen bij de hand hebt, is het tijd om uit te meten waar de steunen voor de raamdecoratie moeten komen. Doe dit zeker twee keer om helemaal zeker te zijn. Het zou jammer zijn wanneer er meerdere loze gaten in het plafond of kozijn zouden zitten door een kleine meetfout. In de instructies voor de montage van de bestelde raamdecoratie vind je vaak meer informatie over hoe je kan uitmeten waar de steunen moeten worden bevestigd. 

Tip!

Online vind je handige instructievideo’s, waarin wordt voorgedaan hoe de raamdecoratie geïnstalleerd dient te worden. Bekijk deze video’s wanneer je van plan bent zelf raamdecoratie te monteren. Houd er wel rekening mee dat de exacte wijze van monteren iets kan verschillen per aanbieder van raamdecoratie. Lees daarom altijd zeker ook de meegeleverde instructies.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *