fbpx

Hoe deze 10 internetmiljonair worden (en jij het ook kan)

Of je miljonair kan worden dankzij het internet? Ja, dat kan zeker. Maar of je, zoals sommige sites je laten geloven, snel rijk kan worden door een paar e-mails te lezen en op een ‘magische knop’ te drukken, dat mag je wel vergeten.

Wat ik anderzijds met dit artikel wil aantonen, is dat er wel genoeg realistische voorbeelden zijn van mensen die bakken geld verdienen online door te durven ondernemen. En nee je hoeft geen bedenker van Facebook te zijn, ook in België en Nederland zijn er verschillende miljonairs dankzij het internet. Het Nederlandse blad Quote 500 junior verzamelt de rijkste ondernemers onder de 39 jaar oud en daarin staan ook verschillende online ondernemers. Al zal je in onderstaande voorbeelden wel merken dat het strategisch inzicht en durf vergt om succesvol te worden. Ik hoop dat dit overzicht van internetmiljonairs je kan inspireren om op een dag misschien zelf de stap te wagen in een bijberoep of hoofdberoep. Want we voelen allemaal dat er kansen liggen, je moet gewoon een goed, sterk idee bedenken, net als de mensen in onderstaand overzicht. Ik geef een kort overzicht van enkele bekende en minder bekende cases uit België en Nederland:

10 internet miljonairs (uit de BeNeLux)

1) Familie Rousseaux

127,5 miljoen euro

Als je op zoek bent naar een woning, kom je al snel bij Immoweb uit. Dat zullen ze daar geweten hebben! Zo verkocht de familie Rousseaux Immoweb in 2012 aan Axel Springer. De harde cijfers: In het persartikel op HLN hieromtrent lezen we dat Immoweb op dat moment 2,4 miljoen bezoekers per maand telde en het bedrag van de verkoop maar liefst 127,5 miljoen euro bedroeg. Volgens de cijfers die ik ken, moet dit de duurste website zijn die verkocht werd in België. Of hoe Immoweb deze familie letterlijk steenrijk maakte.

2) Kees Verpalen

45 miljoen euro

Kees is de man achter de succesvolle vergelijkingssite Beslist.nl. Deze website zet prijzen van aanbieders van eenzelfde product naast elkaar en plaatst er bovendien een beoordeling van de consumenten bij. Op die manier hoef je zelf niet meer uit te zoeken wat de beste deal is, maar doen zij het eigenlijk voor jou. Als ik de Alexa traffic ranking mag geloven, moet Beslist.nl op dit moment maandelijks ongeveer 7 miljoen bezoekers tellen.

3) Marco Aarnink

24 miljoen euro

Marco slaagde erin zijn site Drukwerkdeal.nl te verkopen aan Vistaprint voor een deal die 24 miljoen € waard is. Hij startte het bedrijf in 2005, als een reactie op de volgens hem te hoge prijs voor visitekaartjes die Vistaprint aanrekende en begon dan zelf visitekaartjes en enveloppen te verkopen. Dat hij zijn site een paar jaar later uitgerekend aan datzelfde Vistaprint verkoopt, maakt het verhaal natuurlijk nog mooier.

4) Marc van der Chijs

Precieze cijfers worden er niet gegeven over Marc van der Chijs, maar 1 ding is zeker: Deze man moet ettelijke miljoenen cashen dankzij het internet. Nadat hij zijn leven als boekhouder vaarwel zei, richtte hij Todou, de Chinese tegenhanger van Youtube op. De harde cijfers: 7 miljoen gebruikers en in april net niet in de top 500 van meest bezochte websites ter wereld. In 1 woord: Verbluffend!

5) Ben Woldring

15 miljoen euro

Dat Kees Verpalen niet de enige is die goed boert met een vergelijkingssite, toont Ben Woldring ons aan. Op Wikipedia kan je lezen hoe Ben als 13-jarige de telefoontarieven van verschillende aanbieders naast elkaar plaatste en deze nadien online publiceerde op Bellen.com. Dat heeft hem gaandeweg duidelijk geen windeieren gelegd: Met een geschat vermogen van 15 miljoen euro, behoort Ben tot één van de rijkste ondernemers in Nederland. Op http://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=qhmKN5WlgbA kan je een repportage bekijken van hoe hij het van student tot online multimiljonair schopte.

6) Chris van Tuijl

13 miljoen euro

In 2005 verkocht Chris Van Tuijl zijn site Relatieplanet.nl aan TMG, dat destijds 21 miljoen euro betaalde waarvan 13 miljoen euro naar Van Tuijl werd doorgestort. Althans, dat lezen we op Relatiekrant.nl, de blog van de nieuwe relatiesite die hij inmiddels startte: Relatie.nl. Op die manier verkocht hij de site die hij ooit in zijn vrije tijd op een zolderkamertje gecreëerd had in combinatie met een full-time job bij KPN. Ondertussen werkt hij daar natuurlijk al lang niet meer, hij werd immers dankzij Relatieplanet één van de eerste online miljonairs uit de BeNeLux. We zijn benieuwd of zijn nieuwe project relatie.nl opnieuw zo’n gigantisch bedrag zal opleveren.

7) Richard Oosterhof & Jurriën Wiss

10 miljoen euro

Richard en Jurriën, 2 Nederlanders, verkochten in 2008 de zoekertjessite Kapaza. De site is vertaald in meerdere talen, maar het populairst in België. Er worden geen kosten gerekend om een zoekertje te plaatsen en het inkomstenmodel van de site loopt louter via reclame. Toch had het Noorse Schibsted in 2008 iets meer dan 20 miljoen € veil voor Kapaza.

8) Toon Coppens & Lorenz Bogaert

9,5 miljoen euro

Toen ik Toon Coppens zo’n 5 jaar geleden op een beurs voor ondernemers in Flanders Expo te Gent een presentatie zag geven over Netlog, moest ik hem 1 ding nageven: Deze man was bijzonder gepassioneerd door het project Netlog dat hij samen met Lorzenz Bogaert bezielde. Maar niets liet op dat moment vermoeden dat deze 2 heren drie jaar geleden met een nog veel sterker concept op de proppen zouden komen: Twoo.com. Het succes van deze datingsite was voor een stuk simpel te verklaren: Ze hadden vanuit Netlog al een enorme database van leden opgebouwd en brachten met Twoo een innoverend dating concept op de markt. In 2012 verkochten ze hun bedrijf aan het Americaanse IAC voor maar liefst 19 miljoen €.

9) Tim Van Damme

9 miljoen dollar

De naam van “Tim Van Damme” laat misschien niet meteen een belletje rinkelen. Hij is namelijk zelf geen online ondernemer, maar een webdesigner. Tim werkte enkele maanden als webdesigner bij Instagram, de populair foto-upload service, en ik las toevallig over hem in een artikel van The Daily Mail. Als werknemer van Instagram, ontving hij immers een pakket aandelen. Toen enige tijd later Facebook een monsterbod deed op Instagram en het bedrijf overnam, mocht Tim zich plots miljonair rekenen nadat er zo’n 100 miljoen $ verdeeld werd over 11 werknemers. Of hoe je als medewerker van een start-up die uit zijn voegen barst een aardige cent kan verdienen.

10) Jin aka “icallsowhat”

5 miljoen euro

Dat je niet noodzakelijk een ondernemer hoeft te zijn, bewijst het laatste voorbeeld uit deze lijst: de Nederlandse Jin die als “Icallsowhat” de online pokertafels afschuimde. Zo las ik enkele jaren geleden op AD.nl het verhaal over deze jonge pokeraar die als 19-jarige met online poker tot 30.000 euro per dag verdiende. Op het moment van het interview, had hij de 5 miljoen euro die hij op die manier had gebouwd, alweer verspeeld en kwam hij per fiets naar het interview. Maar de clue van zijn verhaal is duidelijk: Er valt geld te rapen via online poker. Je hoeft er geen businessplan voor op te stellen en als je een voorliefde hebt voor het spel, loont het de moeite om je erop toe te leggen. Al is enige voorzichtigheid wel geboden en moet je, zeker wanneer je verlies lijdt, er tijdig terug uit durven stappen.

En jij?

Wat bovenstaande mensen gemeen hebben? Wel, het komt eigenlijk altijd neer op 2 zaken: timing en ideeën. Als je op het juiste moment op de juiste plaats bent, valt er soms heel wat te rapen. Als je zoals in bij deze voorbeelden andere mensen het leven faciliteert met een innovatief website concept of als je bij een start-up terecht komt die later zeer succesvol wordt en je over een aandelenpakket beschikt, kan je het internet je ontzettend snel rijk maken. Maar wat nog belangrijker is: de bovenstaande mensen werken met passie en plezier aan hun projecten. Dat is ook de rode draad door alle verhalen. Want als het project waaraan je bouwt je oprecht gelukkig maakt en een meerwaarde creëert in je leven, of het nu veel geld opbrengt of niet, mag je jezelf écht rijk noemen.

Bron voor cijfers vermogens Nederlandse ondernemers: Quotenet (junior quote 500 van 2014)

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *