Heb je nieuwe inbouwspots LED gekocht? Ze moeten dan geïnstalleerd worden. Je kunt hiervoor een expert inhuren, maar dit is eigenlijk niet nodig. Hieronder leggen we namelijk uit hoe je zelf LED-lampen installeert.
Tips voor het installeren van LED-verlichting
Voordat je een LED-lamp gaat monteren, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Controleer of je LED-apparaat de juiste maat en spanning heeft voor je toepassing. Zorg er ook voor dat de lengte van de lampen en hun netsnoeren lang genoeg zijn om het gewenste gebied te bestrijken en de voeding gemakkelijk te kunnen bereiken. Lees ook het gegevensblad van het product en de eventuele meegeleverde instructies. Als je nog steeds in de war bent, raadpleeg dan een expert voordat je je lampen installeert.
Het eerste dat je moet doen voordat je je LED’s installeert, is controleren op tekenen van schade. Dit kunnen scheuren in het oppervlak, blootliggende bedrading of kapotte diodes zijn. Om LED-verlichting binnenshuis veilig te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de armaturen zich uit de buurt van gebieden bevinden waar kinderen en huisdieren gemakkelijk toegang toe hebben, om ze te beschermen tegen schade. Waar mogelijk kun je de wandlampen binnen het beste tussen de meubels plaatsen, onbedekt en vrij van materialen.
Als je echter buitenverlichting installeert, moet je er eerst en vooral voor zorgen dat je over de juiste weerbestendigheid beschikt en dat de LED’s die je gebruikt een hoge IP-waarde hebben. De LED’s moeten ook gemakkelijk terug te halen zijn als je ze weer wilt verwijderen. Het is het beste om producten zoals slingerverlichting langs dakgoten of externe pilaren te installeren met behulp van goothaken of lichtclips.
Of het nu binnen of buiten is, je moet ervoor zorgen dat de voeding geschikt is voor het product en gemakkelijk toegankelijk is. Om brand te voorkomen, controleer je de bedrijfstemperatuur van de lampen voordat je ze plaatst.
Tips voor het gebruik van LED-verlichting
Voordat je je LED’s inschakelt, moet je er zeker van zijn dat je alles correct hebt geplaatst en aangesloten om het risico op elektrische schokken of kortsluiting te minimaliseren. Controleer eerst of de spanning die je aan de verlichting gaat leveren, overeenkomt met de bedrijfsspanning. Als je LED-stripverlichting gebruikt, kun je langere strips in kleinere lengtes knippen, maar deze niet verbinden met soldeerverbindingen, omdat hierdoor kortsluiting in de lampen kan ontstaan. Gebruik in plaats daarvan connectoren als je kleinere lengtes aan elkaar wilt bevestigen.
Voor LED-buitenverlichting is planning nodig, omdat je alle armaturen moet beschermen tegen weersomstandigheden zoals regen of sneeuw. Het is ideaal om buitenlampen waar mogelijk in een afgesloten ruimte te plaatsen, vooral bij LED-striplampen omdat het metaal in de strip elektrisch geleidend is. Als dit niet mogelijk is, raden experts aan om siliconen aan de punten van de lamphouder toe te voegen voordat je de kabel erin legt. Dit zal de waterbestendigheid helpen vergroten.
Als je op enig moment een lamp moet vervangen, schakel dan altijd de stroomtoevoer uit om de elektrische stroom te stoppen. Vervolgens kun je de oude lamp verwijderen en vervangen door de nieuwe. Zo voorkom je dat je jezelf verwondt door een elektrische schok.
Nick Van Ranst
Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)
- Hoe kan pralaya yoga jouw leven boosten? - 16 augustus, 2024
- Hoe efficiënt thuiswerken? - 12 augustus, 2024
- Hoe kan je haaruitval tegengaan? - 26 juli, 2024
- Ontdek de spannende wereld van online gokken - 26 juli, 2024
- Hoe kies je de beste ramen voor jouw huis? - 14 juli, 2024