fbpx

Hoe maak je ijskoffie zoals de koffiebars?

Je hebt het al veel geprobeerd, maar telkens wordt je koffie waterig, de verhoudingen kloppen niet, je proeft warme koffie en koude melk door elkaar of zurigheid. Ijskoffie maken is niet zo gemakkelijk als gewoon je kopje koffie zetten en er ijs aan toevoegen. Hoe je het doet zoals je favoriete coffee bars lees je hier. 

Wat heb je nodig? 

Wat jij waarschijnlijk doet is eerst een normaal kopje koffie zetten. Dat giet je dan over ijsblokjes, je vult het aan met melk en klaar is kees. Ijskoffie. Merk je dan ook dat je meer melk nodig hebt om de zurige smaak van de koffie te compenseren, dat de melk en de koffie een andere temperatuur hebben en het niet zo lekker is als dat ene kopje dat je bij de koffiebar gaat halen? Juist ja, dat is omdat je al fout begint. Je wilt geen gewoon kopje koffie gebruiken. 

De koffie die je wilt inschakelen moet sterk zijn. Als je die over ijsklontjes giet of mengt met ijs verzwakt de smaak. Maak daarom ijskoffie met twee shotjes espresso in plaats van een kopje koffie met melk. Intense koffiebonen van Lavazza zijn ideaal. 

Afhankelijk van je smaak bestaat de kans dat dat nog iets te zurig voor jou proeft. Dat kan gebeuren als je koffie over ijs giet. Daarom wil je er iets zoet aan toevoegen. Denk aan vanillesuiker, een siroopje of andere zoetstoffen zoals stevia. 

De volgende truc is om gecondenseerde melk te gebruiken in plaats van gewone. Zo wordt je koffie niet waterig na een tijdje en blijft je ijskoffie lekker romig. 

Als dat nog steeds wat te zurig voor jou proeft of er te veel suiker aan te pas komt kan je opteren om een cold brew te maken. Die wordt zonder warm water gebrouwen en duurt zo’n 12 tot 24u om te brouwen, dus geduld zal je wel moeten hebben! Nu je alle ingrediënten hebt kan je aan de slag.  

Hoe maak je het? 

Je zet eerst twee espressoshotjes, hoe je dat net doet maakt niet uit. Je kan bonen gebruiken of een toestel met Senseo pads. Je twee espressoshotjes laat je even afkoelen en giet je dan in een blender. De blender zorgt ervoor dat al je ingrediënten goed gemixt zijn. Aan je koffie voeg je je gekozen suiker toe en de gecondenseerde melk. Dat blend je op, zodat je een romige substantie krijgt. Laat dat even afkoelen in de ijskast. Daarna voeg je ijsblokjes toe en blend je het geheel opnieuw totdat het ijs in stukjes is. Laatste tip: doe je ijskoffie in een glas dat je ook koud hebt gezet voor een langere frisse ervaring en smullen maar!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *