fbpx

Hoe prosumententarief berekenen en wat is het?

Een tijdje geleden heb ik grotendeels zelf onze nieuwbouw gezet. Een van de zaken die de woning zeker moest hebben waren zonnepanelen. Deze gingen er voor zorgen dat we een zeer lage rekening voor elektriciteit zouden hebben. De teller gaat immers op zonnige dagen terugdraaien en op het einde van het jaar is er amper iets verbruikt. Zeer mooie vooruitzichten, tot ik vernam dat er iets bestaat zoals het “prosumententarief”. Ik viel bijna van mijn stoel… :-/

Prosumenten zijn consumenten die zelf hun stroom opwekken. Dit is doorgaans voor mensen met zonnepanelen maar ook als je een windmolen of een WKK-installatie (warmtekrachtkoppeling) in je tuin hebt staan. Zij moeten het zogenaamde “prosumententarief” gaan betalen als het het vermogen ervan niet meer bedraagt dan of gelijk is aan 10 kW. En je moet ook een terugdraaiende teller bezitten.

Het is een tarief dat je als zonnepaneleneigenaar moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet:  je haalt er stroom af op momenten dat je meer verbruikt dan je zonnepanelen produceren, en je injecteren stroom op momenten dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan ze onmiddellijk verbruiken.

Het prosumententarief verdwijnt in principe wanneer de digitale meter wordt geïnstalleerd, zonnepaneleneigenaars zullen dan bijdragen op basis van hun werkelijke afname. Maar daar is momenteel (medio 2019) veel discussie over of het dan nog wel interessant gaat zijn om zonnepanelen te leggen. Wordt vervolgd dus…

Hoeveel bedraagt het prosumenten tarief?

Eerst moet je nagaan wie je netbeheerder is. Dat kan je hier op de website van de VREG.

Het tarief wordt wordt berekend per KW of kVA per jaar. Hiervoor moet je weten hoeveel het maximale AC-vermogen van je omvormer(s) is en dat vermenigvuldigen met het bedrag van uw netgebied. Het AC-vermogen is het vermogen nodig om de opgewekte zonne-energie om te zetten naar stroom en dus de beste indicator voor de impact die de installatie op de werking van het net kan hebben.

Overzicht prosumententarief per netbeheerder:

NETBEHEERDER TARIEF 01.01.2019 – 31.12.2019
(INCL 21% BTW)
Gaselwest € 109,24
Imea € 86,29
Imewo € 90,15
Intergem € 77,21
Iveka € 89,79
Iverlek € 91,42
Sibelgas € 102,49
Infrax West € 92,83
Inter-Energa € 85,49
Iveg € 98,63
PBE € 92,33

Voorbeeld prosumententarief

Ik kan jullie geen beter voorbeeld geven van dan dat van mijn eigen situatie:

  • netbeheerder = IVERLEK = 91,42 Euro per kVA
  • AC-vermogen zonnepanelen = 6
  • prosumententarief = 6 x 91,42 = 548,52 Euro (btw incl) per jaar

Bron: www.vreg.be

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *