fbpx

Hoe veilig en comfortabel werken met de juiste kleding?

Op de werkvloer staat veiligheid op nummer één. Of je nu werkt in de bouw, in de industrie of in een andere sector. De juiste werkkleding dragen kan een belangrijke rol spelen om risico’s op de werkvloer te minimaliseren. In dit artikel kan je meer lezen over persoonlijke beschermmiddelen tijdens het werken. 

Risicoanalyse

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. In sommige sectoren bepaalt het veiligheidsprotocol welke veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn, maar de eindbeslissing ligt altijd bij de onderneming. Let wel, er zijn risico’s aan verbonden als je als onderneming ervoor kiest om geen maatregelen te nemen. Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd wanneer een ongeval plaatsvindt dat voorkomen kan worden door veiligheidskleding. 

Met een risicoanalyse kan je bepalen of het nodig is om gebruik te maken van veiligheidskleding. Bij zo’n risicoanalyse bepaal je eerst de potentiële risico’s. Daarna evalueer je elk risico, in welke mate kan je deze voorkomen in het bedrijf? Tot slot ga je over tot actie en bepaal je welke maatregelen genomen moeten worden.

Veiligheidskleding

De voornaamste onderdelen van veiligheidskleding zijn werkbroeken en werkschoenen. Je kan jouw werkschoenen of werkbroeken online kopen of in een gespecialiseerde winkel. Afhankelijk van waar jouw voorkeur ligt en of je graag je kleding eerst past vooraleer je ze aankoopt. 

Naast werkschoenen en werkbroeken zijn er nog andere belangrijke kledingstukken die bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer. Denk maar aan helmen, handschoenen en veiligheidsbrillen. Al deze beschermingsmiddelen zijn ontworpen om jou dat extra beetje veiligheid te geven tegen mogelijke gevaren zoals het vallen van objecten, scherpe materialen, of chemische stoffen. Hierdoor is het dus ook van groot belang dat je weet welke risico’s aanwezig zijn in je werkomgeving en welke beschermingsmiddelen daar bij horen.

Onderhoud en vervanging

Om de veiligheidsfunctie van de werkkleding optimaal te houden, is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt en indien nodig ook tijdig vervangt. De kwaliteit van je veiligheidskleding is van groot belang om je werkzaamheden veilig uit te voeren. Na enkele wasbeurten zal je veiligheidskleding waarschijnlijk aan vervanging toe zijn. Met deze tips kan je langer genieten van je kleding:

  1. Bewaar je veiligheidskleding op een propere omgeving, liefst ook een donkere omgeving zodat het licht geen verkleuring veroorzaakt.
  2.  Was je kleding niet vaker dan nodig.
  3.  Spuit je kleding in met een beschermende spray. 
The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *