fbpx

Hoe ontvang je mensen thuis? 

Het kan een uitdaging zijn om de perfecte gastheer- of vrouw te zijn wanneer je bezig bent in de keuken, of een grote groep ontvangt. Met deze tips kan jij je bezoekers beter ontvangen.

Zorg voor een aangename ontvangst

De sfeer die men voelt als ze een ruimte binnenkomen, zet de toon voor de rest van het bezoek. Of het nu voor een etentje is, een babyborrel, een feestje, de aankomst telt. Afhankelijk van de situatie kan de begroeting natuurlijk verschillen, maar zorg dat die gepast is. Neem een jas aan, verwelkom mensen persoonlijk en maak oogcontact. Biedt ook meteen iets aan om te drinken. Wees ook best flexibel. Als je gasten te laat aankomen, dan heb je daar begrip voor. Hapjes kan je al voorbereiden of meteen bij de begroeting aanbieden. Voorbereiding is sowieso enorm belangrijk. Zo weinig mogelijk werk tijdens het bezoek zelf gaat het alleen maar des te aangenamer maken en jou minder stress geven. Haal alles op tijd in huis, maak eten klaar waar je kan, zet de wijn koud, zorg voor bijzettafels waar mensen hun glas kwijt kunnen, en zorg dat de muziek werkt als je dat wilt. 

Zorg dat je gasten niets te kort komen

Tijdens hun bezoek mogen je gasten eigenlijk niets missen. Men kan altijd om iets vragen, maar dat wil je zo veel mogelijk vermijden. Zorg bijvoorbeeld dat iedereen altijd drank in hun hand heeft. Zet flessen klaar, of houd het zelf in het oog en schenk regelmatig bij. Zorg ook dat je gasten nooit zonder water zitten. Dat kan je gemakkelijk oplossen door een ruime karaf neer te zetten en op tafel te laten staan. Snijd eventueel wat komkommer en gooi er wat munt mee in. En heel simpel maar wordt vaak niet gerekend bij feestjes of grote verzamelingen van groepen: vergeet niet genoeg toiletpapier in huis te halen. Zeker als je alleen woont kan dat over het hoofd worden gezien. 

Wees attent 

Wat je gasten écht gaan onthouden aan jouw gastvrijheid is wat ze die avond van je hebben gezien. Wees dus attent en aanwezig op verschillende manieren. Blijf niet bij één groepje of persoon staan en ga regelmatig rond de groep. Controleer of je gasten niets te kort komen en stel vragen waardoor ze zich gewaardeerd voelen. 

Aanwezig zijn kan wel een uitdaging zijn als je bijvoorbeeld een etentje organiseert. Als je de ruimte hebt kan je een barkruk kopen en die aan je keuken neerzetten. Zo stimuleer je interactie met je gasten terwijl je niet mee in de zitruimte kan zijn. 

Vergeet op het einde geen persoonlijk afscheid en een bedanking dat je gasten zijn afgekomen. De waardering en het respect die je dan toont zijn het laatste wat je gasten zullen onthouden van het evenement, dus is het afscheid best belangrijk voor je reputatie als gastheer of gastvrouw. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *