fbpx

Hoe verduurzaam je thuis?

Een duurzamere wereld, we praten er al jaren over. Er is al veel in gang gezet op dit vlak. Maar hoe zit dat thuis? Zijn er maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt? Kun je kleine stappen zetten waardoor je op een duurzamere manier toch lekker en comfortabel woont?

Stap 1

Laten we beginnen bij iets dat heel eenvoudig is. Alle gloeilampen eruit! Door de gloeilampen te vervangen voor ledlampen, bespaar je niet alleen energie, ook aanschafkosten. Wist je dat sommige ledlampen 25.000 branduren hebben? Staat de lamp een paar uur per dag aan? Dan kun je uitrekenen hoeveel jaar die lamp het gemiddeld genomen volhoudt. Je hebt allerlei soorten ledlampen. Zo kun je bijvoorbeeld de inbouwspots ook vervangen voor led inbouwspots. Zelfs de tl-balk in de schuur is er in een ledvariant!

Kan het ietsje minder?

Staat jouw verwarming standaard op 20 graden? Probeer dan eens of het verschil maakt of je hem op 19 zet. Grote kans dat je het nauwelijks merkt en hiermee bespaar je veel energie. Ook als je overdag niet thuis bent, kun je de thermostaat lager zetten. Net als ’s nachts, als je slaapt hoeft het niet comfortabel warm in de woonkamer te zijn. Met zijn allen kunnen we hier echt een verschil maken. En heeft één gezinslid het koud? Sommeer deze dan eerst een warme trui aan te doen, voor je met zijn allen in een warmere kamer zit. Sowieso is af en toe een warmetruiendag helemaal zo gek nog niet.

Zuiniger

Sommige apparaten zijn stroomvreters naar mate ze ouder worden. Neem bijvoorbeeld een oude koelkast. Als je die vervangt voor een model met een beter energielabel, houd je energiekosten in je zak. Misschien is zo’n apparaat iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je in de loop van de tijd terug in de stroomkosten. Wie met een kritische blik door de woning gaat, ontdekt misschien zelfs apparaten die nauwelijks gebruikt worden. Waarom zou je daarvan de stekker in het stopcontact laten zitten?

Een tweede leven

Wie spullen weggooit, is duurzaam bezig door ze iemand anders te gunnen. Verkoop het tweedehands, geef het gratis weg of breng het naar de kringloop. Ook als je zelf iets nieuws nodig hebt, is het slim om eerst te kijken of het tweedehands beschikbaar is. Misschien moet je even aan het idee wennen, maar vaak zijn spullen die een ander afdankt nog in prima conditie voor een tweede leven.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *