fbpx

Hoe weet je dat het tijd is voor een advocaat?

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in hun leven wel eens een advocaat nodig. Advocaten helpen je met juridische zaken, of het nu gaat om civiele zaken of strafrechtelijke procedures. Hoewel het niet altijd verplicht is, is het vaak slim om een advocaat Gent in te schakelen. In dit artikel geven we voorbeelden van situaties waarin je een advocaat kunt nodig hebben. Meer weten? Lees dan verder!

Echtscheiding

Wanneer je besluit om te scheiden van je partner, is het raadzaam om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan alle benodigde documenten opstellen, zoals het echtscheidingsconvenant, en kan namens jou onderhandelen met je ex-partner. Je rechten en belangen zullen dus behartigd worden tijdens deze emotioneel uitdagende periode.

Arbeidsrechtelijke geschillen

Ben je ontslagen door je werkgever en wil je dit ontslag aanvechten? Ook dan kan een arbeidsrechtadvocaat je bijstaan. Ze kunnen je arbeidscontract analyseren, de situatie beoordelen en een plan van aanpak opstellen. Van het schriftelijk bezwaar tot onderhandelingen met je werkgever, een advocaat kan het maximale uit je ontslag halen.

Letselschade

Als je gewond bent geraakt bij een auto-ongeluk, is het slim om een letselschadeadvocaat te raadplegen. Deze advocaat kan voor jou bepalen hoeveel vergoeding je verdient en ervoor zorgen dat je die ook echt krijgt. Bovendien zullen ze contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van de andere partij en je bijstaan in de rechtbank als dat nodig is.

Huurgeschillen

Heb je ruzie met je huurder of verhuurder, dan is het een goed idee om een huurrechtadvocaat in te schakelen. Deze advocaat kent de regels en verantwoordelijkheden van zowel huurders als verhuurders en begrijpt hoe de juridische processen werken. Ze kunnen je advies geven en onderhandelen met de andere partij om de beste oplossing te vinden.

Strafrechtelijke zaken

Als je betrokken bent bij een strafbaar feit, ongeacht je leeftijd, is het verstandig om juridische hulp te krijgen. Een strafrechtadvocaat kan onderzoek doen, bewijs presenteren en je belangen in de zaak verdedigen. Hoewel het niet altijd verplicht is om een advocaat in te schakelen, kan het je kansen bieden op vrijspraak of een mindere straf. 

Verplichtingen om een advocaat in te schakelen

In bepaalde situaties moet je gewoon een advocaat inschakelen volgens de wet. Wanneer je te maken hebt met familierechtelijke zaken zoals echtscheidingen of alimentatiegeschillen, moet je een advocaat hebben. Ook in civiele zaken waarbij de vordering meer dan € 25.000 bedraagt, is een advocaat meestal verplicht. In bestuursrechtelijke zaken, waarbij je in conflict bent met een overheidsinstantie, kun je in principe zelf handelen, maar het is vaak verstandig om juridische hulp te zoeken om je kansen op succes te vergroten. Voor jeugdstrafrechtelijke zaken, als je tussen de 12 en 18 jaar oud bent, is het ook verplicht om een advocaat te hebben, terwijl het voor volwassenen in strafzaken niet verplicht is (maar wel wordt aanbevolen).

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *