fbpx

Hoe werken banken nu precies?

Banken zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze spelen een zeer belangrijke rol in ons dagelijks leven en hun bestaan is zo genormaliseerd dat we dat vaak niet eens meer beseffen. Je doet ongetwijfeld dagelijks je boodschappen met een pinpas of tegenwoordig zelfs met de app van je smartphone. 

Daarnaast neem je regelmatig geld op en misschien heb je de hypotheek van je huis ook wel via een bank geregeld. Banken zijn dus onmisbaar in de samenleving, maar hoe werken ze dan precies en wat moet je sowieso weten over banken? Dat lees je in dit artikel. 

De geschiedenis van banken 

Vroeger was het nog niet zo vanzelfsprekend om je geld op de bankrekening te storten. Nog geen honderd jaar geleden bewaarden veel mensen het geld gewoon thuis en banken hadden voor particulieren toen een kleine rol. Banken bestaan echter al duizenden jaren en ze gaan terug tot het oude Babylon. 

Toen waren de banken echter nog tamelijk eenvoudig, maar tegenwoordig zijn ze zeer geavanceerd. In deze tijd kun je zelfs binnen een dag geld overmaken naar een buitenlandse rekening, maar dan moet je wel de BIC code weten. Wat is mijn bic code?

De rol die banken in de samenleving hebben 

We gaven in de vorige alinea al even kort aan dat banken tegenwoordig een belangrijke rol in de samenleving hebben. Ze zijn zowel belangrijk voor bedrijven, burgers en overheden. Ze hebben een faciliterende rol en verlenen bijvoorbeeld krediet aan ondernemers die willen groeien. 

Daarnaast zorgen ze ervoor dat je geld veilig en betrouwbaar wordt bewaard. In deze globalistische wereld zijn veel ondernemers ook wereldwijd actief en banken zorgen ervoor dat er internationale handel kan worden bedreven. Al met al is een leven zonder banken vrijwel niet meer mogelijk in een vergevorderde technologische samenleving. 

De uitdagingen van banken 

Banken krijgen ook met verschillende uitdagingen te maken in deze wereld. Mensen en bedrijven verlangen veel van banken en daar moeten ze ook op inspelen. Om die reden zijn er de laatste jaren ook veel technologische innovaties doorgevoerd. Denk aan mobiele betalingen, online bankieren en nog veel meer zaken. Er wordt steeds minder met contant geld betaald en om die reden moeten banken ook criminaliteit bestrijden. Ze zijn zelfs wettelijk verplicht om maatregelen tegen witwassen te nemen. 

Hoe verdienen banken geld?

Veel mensen vragen zich ook terecht of hoe banken dan precies geld verdienen. Dit doet een bank op verschillende manieren. In de eerste plaats moet je als particulier of bedrijf een maandelijks bedrag voor een bankrekening betalen. Daarnaast maken ze ook winst op de rente die ze in rekening brengen voor het verstrekken van leningen. Ook maken ze winst over transactiekosten en zo zijn er nog meer manieren waarop banken flinke winsten maken. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *