fbpx

Hoe werkt de VAR?

Hoe werkt de VAR nu in godsnaam? Dat heb ik mij al meermaals zelf afgevraagd na een (wederom) discutabele fase van mijn favoriete ploeg. Daarom zet ik hieronder op een rijtje wat je allemaal moet weten over de VAR oftwel de VIDEO ASSISTANT REFEREE.

Hoe werkt de VAR?

De VAR zijn eigenlijk 4 extra personen:

  • de VAR zelf
  • de assistant-VAR
  • de operator
  • de review assistant.

De eerste drie zitten in het “befaamde busje” buiten het stadion. De review assistant staat dan weer naast het veld, bij de monitor. Zijn job is om er voor te zorgen dat alleen de scheidsrechter naar de beelden checkt en niemand anders. De drie anderen in het busje doen het volgende:

  • de VAR beoordeelt de fases (de belangrijkste taak dus)
  • de operator zet de fases klaar (ook niet onbelangrijk…)
  • de assistant-VAR doet een beetje van de twee:  mee bepalen wat er moet bekeken worden (en wat niet) en assisteren in het beoordelen van de wedstrijdfasen.

Enkel en alleen als ze een fase vinden waarin de scheidstrechter 100% verkeerd was (de zogenoemde “clear error” waar iedereen het dan over heeft), kunnen ze een “Review recommended” roepen in het oor van de scheidstrechter op het plein. Daarbij wordt meteen ook meegedeeld waarover het gaat (penalty, offside,…). De scheidsrechter kan dan ofwel gaan kijken op de monitor ofwel de beslissing van de VAR gewoon aanvaarden. Niet onbelangrijk om te weten is dat de scheidsrechter baas blijft en nooit verplicht is om de VAR te volgen…

Waarover kan de VAR beslissen?

De VAR mag niet over alles beslissen want anders zou een scheidsrechter op het plein amper bestaanstrecht hebben. Ook mogen ze niet zomaar de scheids op het plein aanroepen om te zeggen dat een supporter bier aan het gooien was naar een speler. Er zijn 4 soorten fasen waarover de VAR mag oordelen en dat zijn de volgende:

  • Geldig doelpunt of niet?
  • Penalty of niet?
  • Moet directe rode kaart gegeven worden?
  • Identiteitswissels (het straffen van de verkeerde speler)

Heiligmakend?

Je voelt het meteen aan dat de VAR geen heiligmakend hulpmiddel is voor Koning Voetbal. In eerste instantie moet de VAR een clear error aanroepen. Dwz een fase waarin de scheids 100% verkeerd was. Ik neem aan dat een fase die 100% verkeerd is voor de thuisploeg soms 100% correct aanvoelde voor de tegenploeg. Wanneer spreek je dus over een 100% clear error? En dan heb je nog een feit dat de scheidsrechter op het veld ten alle tijden de baas blijft en zelf beslist te luisteren naar het advies van de VAR of niet. De discussies na de match aan de toog zullen blijven bestaan 😉

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *