fbpx

Hoe wonen als 55 plusser?

Het is steeds vaker de orde van de dag. Door de vergrijzing worden de mensen steeds ouder. Dat betekent ook dat er meer woningen voor deze groep beschikbaar moet komen. Tussen de 55 en de 67 (in de meeste gevallen de pensioenleeftijd) veranderen veel mensen nog van woning. Echter als de pensioenleeftijd bereikt is zijn er maar weinig mensen die nog gaan verhuizen. Welke keuzes heb je eigenlijk als je rond die leeftijd bent?

Op jezelf wonen als 55-plusser

Er is een goede kans dat jij nog heel erg gezond en vitaal bent met je 55ste levensjaar. Als je dit echt bent kun je ervoor kiezen om nog lekker op jezelf te blijven wonen. Dit omdat je nog goed voor jezelf kunt zorgen, je eigen boodschappen nog doen enzovoort. Het geeft je een grote mate van vrijheid waarin je je eigen keuzes kunt maken en nog helemaal op jezelf staat. Nadeel hiervan is wel dat als er iets gebeurd er niemand is om in te grijpen of te helpen. Hier kan je eventueel mocht je toch zorg nodig hebben de thuiszorg bellen. Deze komen je helpen en ondersteunen bij het verzorgen van wonden, stoma, en dergelijke.

55+ woning

Dit is een woning voor mensen die merken dat ze langzaam maar zeker achteruitgaan. Het hoeft niet met grote stappen te zijn, maar toch is het lichaam langzaam aan het aftakelen. In een 55+ woning wordt er met je meegedacht over de zorg die je nodig hebt. Misschien is dit in de eerste instantie nog niet erg aan de orde, echter hoe ouder het lichaam wordt hoe meer hulp het nodig zal hebben bij de dagelijkse routine. Een voordeel hiervan is dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben en tegelijkertijd nog op hunzelf kunnen blijven. Zo is er toch een veilig gevoel door de zorg en toch vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. Ze noemen het ook wel een seniorenwoning en deze vind je door het hele land bijvoorbeeld seniorenwoningen Eindhoven.

Bejaardentehuis/ zorginstelling

Mocht het nou echt zo zijn dat het lichaam het ontzettend moeilijk heeft. Je kunt bijvoorbeeld niet meer normaal lopen dan zijn deze instellingen er nog. Deze bieden je hulp en ondersteuning waar nodig en je woont met meerdere mensen op een gebouw. Dit kan gezellig zijn en de eenzaamheid een beetje weghalen. Nadeel voor sommige mensen is wel dat ze niet meer de vrijheid hebben die ze van tevoren gewend waren.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *