fbpx

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

“Wees zeker dat je een sterk wachtwoord invoert” is een advies dat je hier online overal tegen komt. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je een sterk paswoord aanmaakt, en wellicht nog belangrijker, hoe je het onthoudt:

1. Hoe sterk wachtwoord maken?

Een goed paswoord ziet er als volgt uit:

  • Vermijd namen & geboortedatums: Te veel mensen kiezen wachtwoorden met hun naam of die van hun kinderen in het genre “thomas1982”. Voor een hacker is het een koud kunstje om zo’n wachtwoorden te achterhalen.
  • 12 karakters: De sterkste wachtwoord bevatten minimum 12 tekens of meer
  • Cijfers, leestekens, kleine en grote letters: Door deze 4 types van tekens te combineren, maak je het hackers alleen maar moeilijker

Een sterk paswoord zou dus zijn “Hoe$Doen1234”, aangezien het bestaat uit 12 tekens, een symbool, grote letters, kleine letters en cijfers.

2. Hoe sterk wachtwoord onthouden?

De makkelijkste manier is om een link te maken met dingen die rechtstreeks los van jou staan en een verhaal te maken in je hoofd. Bijvoorbeeld: Je hebt een collega Liesbeth waarvan je weet dat ze goed verdient en op de 10e verdieping werkt. In dat geval zou een goed paswoord kunnen zijn: “Liesbeth€Verdieping10”. Wanneer je iets linkt met de realiteit en het verhaal in je hoofd prent, ga je het veel makkelijker kunnen onthouden en/of ontcijferen achteraf.

Ben je iemand die zo’n dingen altijd wel vergeet, dan zijn er gelukkig tegenwoordig apps waar je je wachtwoorden in kan bijhouden, bijvoorbeeld de app LastPass (gratis voor zowel Android als iPhone)

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *