fbpx

Hoe veilig een CD of DVD vernietigen?

CD’s of DVD’s kunnen soms vertrouwelijke data (vb. bedrijfsgegevens, bankgegevens,…) bevatten waarvan je niet wil dat ze in verkeerde handen terecht komen. Maar als je ze dan wil vernietigen, kom je al snel tot de vraag hoe je dat veilig kan doen en in welke vuilbak ze dan nadien thuis horen. Of moet je ermee naar het containerpark?

We leggen eerst uit hoe een CD-rom of DVD het best vernietigt:

3 methodes

1) Snij de CD in stukken

Moet je een hele reeks aan CD’s wissen? Dan ben je gebaat bij een CD versnipperaar. Er zijn speciale CD versnipperaars op de markt die je CD’s in fijne stukken snijden zoals dat bij papier gebeurd. Voor zo’n 68€ heb je er één bij Bol.com en dit is de beste manier als je dit regelmatig doet.

Bekijk CD versnipperaar

2) Knip de CD stuk

Gaat het om slechts een paar CD’s of DVD’s? Weet dan dat bepaalde scharen, vb. een tuinschaar, sterk genoeg zijn om doorheen een CD te knippen. Je loopt hierbij wel een risico dat er stukken in het rond vliegen. Het is dus aangewezen om op zijn minst een handdoek om de CD heen te wikkelen en handschoenen te gebruiken wanneer je dit doet. Al was het maar ter bescherming van je eigen lichaam.

3) Wis alle data

Je kan de CD-rom ook onbruikbaar maken door de inhoud van de CD te formatteren. Je kan dit heel simpel door rechts te klikken op de naam van de CD vanuit “Deze Computer” en de optie formatteren te kiezen. Voorwaarde: Je computer moet een CD-RW drive hebben en de CD zelf moet ook rewritable zijn.

Welke vuilzak?

Een CD zelf kan in principe in een gewone huisvuilzak. Echter, op voorwaarde dat er geen snijranden aan zijn. Je kan dus best uit voorzorg plasticfolie om de CD heen wikkelen voor je hem de vuilbak ingooit. Dit om te vermijden dat de CD snijranden vertoont of door je vuilzak heen zou snijden.

Bij sommige gemeentes kan je ze ook naar het containerpark brengen, al geven bepaalde gemeentes ook aan dat ze enkel bij het restafval mogen gestoken worden. Informeer je dus eerst bij het containerpark van jouw gemeente wat ermee te doen.

Een CD hoes of verpakking hoort bij het plastiekafval.

Wat niet doen

  • Een CD-rom met je blote handen in twee breken, kan je beter niet doen wegens te gevaarlijk. Niet alleen kan je je handen snijden, de stukken van de CD kunnen in het rond vliegen.
  • Hetzelfde geldt in mindere mate voor het kapot knippen van een CD. Een tuinschaar bijvoorbeeld is wel sterk genoeg, maar je loopt nog steeds het risico dat er stukken in het rond
  • CD’s in vuur laten opgaan of in een microgolfoven steken, zorgt ervoor dat er giftige dampen vrijkomen. Ook iets wat we je dus afraden.
The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *