fbpx

Hoe bewaar je wijn het best?

Ben je ook zo een liefhebber van lekkere wijn? Dan zal je beamen dat er niets gezelliger is dan ‘s avonds een flesje te openen bij het diner of tijdens een gezellige tv-avond. Uiteraard zullen er dure en minder dure flessen de revue passeren maar algemeen gesteld is de bewaring van wijn essentieel.   Door de juiste aanpak, til je jouw wijnervaring naar een nog hoger niveau. Hoe kun je nu het beste flessen bewaren? Dat kan vrij eenvoudig door enkele richtlijnen te volgen. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Wijnkelder

Als je over een woning beschikt met een grote, droge kelder, dan kun je absoluut overwegen om een eigen wijnkelder in te richten. Er zijn vele redenen om te kiezen voor een wijnkelder waarvan temperatuurbeheersing de belangrijkste factor is. Je kunt wijn namelijk het beste bewaren bij een constante temperatuur tussen 10 °C en 15 °C en daarvoor is een wijnkelder perfect. Als je wijnen blootstelt aan temperatuurschommelingen, kan het de smaak en de kwaliteit negatief beïnvloeden en dat wil je uiteraard vermijden.

Kun je niet aan de slag gaan met deze tips als je geen kelder hebt in je woning? Zeker niet! Vandaag zijn er heel wat wijnkoelkasten op de markt die de wijn niet alleen optimaal bewaren en zo de functie van een wijnkelder overnemen, maar die bovendien ook mooi ogen in de keuken. Geen enkele reden dus om daar niet voor te kiezen als je niet over een wijnkelder beschikt.

Bewaring

Wanneer je meer dan één fles dure wijn aanschaft, wordt deze meestal geleverd in een wijnkist. Voordeel? Het zal de smaak en kwaliteit van je favoriete wijnen optimaliseren en het hoofd bieden aan schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Ze ogen dus niet alleen mooi maar zijn bovendien functioneel doordat ze isolatie bieden, de wijn beschermen tegen de blootstelling aan licht en trillingen voorkomen die de rijping van de wijn negatief kunnen beïnvloeden. Gooi de wijnkistjes dus niet meteen weg maar gebruik ze net om je kostbaarste flessen te bewaren tot ze zo goed zijn dat je ze op wilt drinken.

Rangschikking

Om het overzicht in je wijnkelder of koelkast te bewaren, kun je een schriftje aanleggen met de naam en het jaar van de wijnen die je aanschaft. Het is niet alleen een mooi naslagwerk maar je kunt er bovendien de rangschikking van je wijnen bijhouden. Heb je bijvoorbeeld een fluweelzachte Saint-Émilion wijn gekocht, dan kies je voor complexiteit, elegantie en de ideale balans tussen fruitige en kruidige ondertonen. Groepeer wijnen van dezelfde streek en je weet perfect wat je in huis hebt. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *