fbpx

Hoe een erfenis weigeren? 4 Stappen

Als een dierbare overlijdt en je wordt opgenomen in dienst testament of je bent wettelijke erfgenaam, staat je een erfenis te wachten. Een erfenis is echter niet altijd iets positief: Zo kan je ook schulden erven van iemand anders, grote schulden zelfs. De beslissing of je zo’n erfenis wil aanvaarden of weigeren, laten we aan jullie over. Er zijn altijd 3 opties:
– Je aanvaardt de erfenis in kwestie
– Je aanvaardt ze onder voorrecht van boedelbeschrijving
Je weigert de erfenis

We nemen hier punt 3 onder de loep: je beslist de erfenis te verwerpen.

Dat kan in 4 stappen:

1) Verwerp en wacht geen 30 jaar

Eens je hebt aanvaard (optie 1 of 2), kan je de nalatenschap niet meer verwerpen en omgekeerd. Weet je al zeker dat het gaat over grote schulden (die ook groter zijn dan de goederen die je krijgt), dan kan je maar beter weigeren. In principe heb je hiervoor 30 jaar de tijd, maar hier en daar hoor je wel eens zeggen dat schuldeisers druk op de ketel zetten en na 30 jaar volgt stilzwijgende aanvaarding dus (te) lang wachten is een piste die ik niet zou aanraden. Gaat het om een nonkel of tante die je eigenlijk niet goed kende, tracht dan via andere familieleden diens financiële toestand te achterhalen.

 

2) Verklaring rechtbank van 1e aanleg

U dient zich te wenden tot de griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arondissement waar de overledene zijn/haar laatste wettelijke woonplaats had (vb. Woonde de persoon in kwestie in Sint-Niklaas, richt u dan tot de griffie van de rechtbank van 1e aanleg te Dendermonde) of indien de notaris dit voor u wil doen, kan hij/zij dit doen. Vul daar de verklaring in op de griffie (of laat deze invullen) waarin je bevestigt dat je afstand wil doen van de erfenis.

 

3) Kosten verklaring

Is hier een prijs aan verbonden? Ja, bij het verwerpen van een erfenis kunnen extra kosten komen zoals rolrecht en opstelrecht. Je mag dus achteraf van het gerecht (of van de notaris als die het voor jou deed) een rekening verwachten van zo’n 60€ à 80€. Al bij al een billijk bedrag als je in het andere geval bijvoorbeeld een schuld van 40.000€ zou geërfd hebben.

 

4) U bent safe en betaalt geen schulden

U betaalt nu geen schulden van de overledene, maar krijgt ook zijn/haar goederen niet. De schuldeisers van de overledene kunnen zich niet tot u richten als u de nalatenschap hebt geweigerd. Uw erfdeel (schuld) gaat naar de andere erfgenamen die de erfenis niet verwerpen.

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *