fbpx

Hoe installeer je een zekeringkast?

Een zekeringkast is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie van je woning. Het verdeelt de stroom vanuit de hoofdaansluiting via verschillende circuits naar verschillende locaties in je woning. En het beschermt die circuits tegen kortsluiting en overbelasting. Wanneer je een nieuwe installatie en herstelling doorvoert, zal je al snel bij je zekeringkast uitkomen. Het lijkt geen eenvoudige klus om dit zelf te doen, maar het kan wel. Hoe je je zekeringkast kan aansluiten, lees je hier.

Bepaal de nodige groepen

Een groep is een circuit dat beschermd wordt door een zekering of een automatische schakelaar. Het aantal groepen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je woning en het aantal apparaten dat wordt aangesloten op je zekeringkast. Over het algemeen wordt aangeraden om per ruimte minimum één groep te hebben. 

Om het aantal groepen te bepalen, tel je eerst alle stopcontacten en lichtpunten in je woning. Daarna verdeel je die in groepen. Hou hier ook al rekening met eventuele uitbreidingen in de toekomst. Let er ook op dat sommige apparaten, zoals een inductiekookplaat of een wasmachine, een extra groep vereisen. 

Kies de juiste zekeringkast

Nu je weet hoeveel groepen je nodig hebt, kan je kijken welke zekeringkast geschikt is voor jou. Er zijn namelijk veel verschillende soorten die variëren in grootte en aantal groepen. Wanneer je je keuze maakt, moet je er op letten dat je kast voldoet aan de eisen voor een elektrische installatie. Je kast moet dus gekeurd zijn volgens de AREI-normen. 

Eens je een zekeringkast hebt gekozen, plaats je die best op een goed bereikbare plaats. Maar let er ook op dat de kast niet in contact kan komen met water. Elektriciteit en water zijn namelijk geen goede match. 

Sluit de juiste bedrading aan

Als je zekeringskast op zijn plaats staat, kan je beginnen met de aansluiting. Hierbij start je best met de dikste draden, want nu heb je nog voldoende plaats in de kast. Zorg er ook voor dat je de bedrading veilig op de juiste groepen aansluit. Heb je niet veel kennis van elektriciteit, dan schakel je hier toch best een professional in met kennis van zaken. Je kan ook met al je vragen ook terecht bij een expert in het vak, zoals bijvoorbeeld bij Elektramat België

Test de zekeringkast

Tot slot is het ook belangrijk dat je je zekeringkast na installatie test. Zo weet je zeker dat alles goed werkt. Schakel alle circuits in en kijk na of de stroom naar alle plaatsen gaat waar er stroom naartoe moet gaan. Als er toch nog problemen zijn, kan je een expert contacteren die jou zal helpen om die op te lossen.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *