fbpx

Hoe je gazon onderhouden?

Vind je het ook zo lastig om bij te houden wanneer je wat moet doen: verticuteren, kalken, bemesten, zaaien, besproeien en planten? Gebruik dan eens een kalender om je gazon te onderhouden. Zo ontsnapt er geen enkele belangrijke taak nog aan jouw aandacht en kan je van een prachtige tuin genieten.

Januari en februari

In januari ontsnap je stiekem nog aan je plicht. Gebruik deze maand om uit te rusten zodat je vanaf februari klaar bent om de handen uit de mouwen te steken!

Tijdens de maand februari, kan je de zuurtegraad van je grond testen door het nemen van een bodemstaal. Ligt de pH-waarde tussen de 5,5 en 6? Kalk dan je gazon. Hierdoor verklein je de kans op mos en worden voedingsstoffen beter opgenomen.

Maart en april

Tijd om te verticuteren! Je verwijdert hierdoor onkruid, mos en dood gras en geeft je gazon terug lucht en zuurstof. Ideaal om binnenkort te genieten van een grasgroen tapijt ! Maart en april zijn tevens goede maanden om je gras te bemesten.

Mei en juni

In mei groeit je gras ten volle en zal je het dus wekelijks dienen te maaien. Rijd je gras zeker niet te kort af of wanneer het heel heet is, zo vermijd je uitdroging en dorre plekken. Omwille van het al warmere weer, mag je je gazon ook onderhouden door hem af en toe te besproeien. Tip: sproei lang met veel water. Dat is beter dan meerdere keren kort, met weinig water.

Juli en augustus

In deze maanden geldt min of meer hetzelfde onderhoud voor je gazon. Bemest je gras nog een keer en blijf het wekelijks afrijden. De hitte van de zomermaanden, maakt dat je je gras goed moet sproeien.

Kan (of mag) je niet sproeien, dan gaat je gazon er na enkele weken geel ipv groen uitzien. Niet getreurd, er bestaan herstelkits die jouw gele, dorre gazon terug omtoveren tot een frisgroene grasmat! Zo’n herstelkit bestaat uit enerzijds meststoffen en anderzijds graszaden. Je vindt hierover meer informatie terug op de website van Moowy, de specialist bij uitstek in groene gazons.

Meer Over De Herstelkits >

September en oktober

Nu kan je je gazon onderhouden door hem voor de derde keer te bemesten. Gebruik hiervoor organische meststoffen of meststoffen specifiek voor het najaar. Je hoeft je gras in deze periode van het jaar niet meer wekelijks te maaien. Wel kan je het nog eens verticuteren.

November en december

Deze maanden vereisen geen intensief onderhoud van je gazon. Heb je bomen of struiken in je tuin? Dan doe je er goed aan de gevallen bladeren van het gras te halen.

Gazon onderhouden

Je gras in perfecte staat houden, doe je met de juiste onderhoudsproducten, tuinmachines en -gereedschappen. Investeer in je gazon!

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *