fbpx

Hoe kinderbijslag of groeipakket aanvragen?

Proficiat! Als je dit artikel aan het lezen bent, dan betekent dit dat je een kindje verwacht 🙂 Naast alle andere to do’s die bij een aanstaande geboorte is het aanvragen van het kindergeld of kraamgeld eentje dat je niet mag vergeten. Sinds 1 januari 2019 spreekt men over het GROEIPAKKET en niet meer over kraamgeld, kindergeld of kinderbijslag. Ook is sinds die datum de bijdrage gewijzigd. We geven in dit artikel meer informatie over wat het groeipakket inhoudt, wat de voorwaarden zijn en hoe je het kan aanvragen.

Hoeveel bedraagt het groeipakket?

Het groeipakket bestaat uit verschillende bedragen, vandaar ook de benaming “pakket”. Het omvat volgende zaken:

 • Startbedag
  Eenmalig bedrag van 1.144,44 Euro bij de geboorte of adoptie van elk kind. Dus als het een tweeling of meerling is, dan krijg je voor elk kind dit startbedrag. Dit bedrag is het vroegere kindergeld of geboortepremie of adoptiepremie.
 • Basisbedrag
  Maandelijks bedrag voor elk kind van 166,46 Euro. Kinderen geboren voor 1 januari 2019 behouden de basisbedragen uit de oude kinderbijslag.
 • Schoolbonus
  Jaarlijks bedrag in augustus om de schoolkosten beter te kunnen dragen, ook voor de kinderen geboren voor 1 januari 2019 (vroegere schoolpremie). Het bedrag van deze bonus is afhankelijk van de leeftijd van je kind:
  • 20,81 Euro per jaar (0 tot 4 jaar)
  • 36,41 Euro per jaar (5 tot 11 jaar)
  • 52,02 Euro per jaar (12 tot 17 jaar)
  • 62,42 Euro per jaar (18 tot 24 jaar)

Voorwaarden groeipakket

Iedereen kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, heeft onvoorwaardelijk recht op het groeipakket. En dit vanaf de geboorte tot en met de maand waarin het kind 18 jaar wordt (of 21 jaar als het gaat om kinderen met een handicap). Heeft het kind geen Belgische nationaliteit, dan moet het voor minstens 3 maanden verblijfsrecht hebben in België.

Hoe het groeipakket aanvragen

Aanvragen van het kindergeld kan bij een van de 5 uitbetalers. Je kan zelf kiezen bij welke uitbetaler je de aanvraag doet. Veranderen kan na 1 jaar aansluiting. Als je verandert, dan is dit van toepassing voor alle kinderen.

INFINO is Ă©Ă©n van de 5 uitbetalers waarop je een beroep kan doen. We geven hieronder het startscherm dat je te zien krijgt als je via Infino.be je aanvraag doet. In een volgende stap moet je dan je persoonlijke gegevens invullen, net als die van de gezinsleden om tot slot je rekeningnummer door te geven (het belangrijkste!). Met andere woorden, in een paar minuutjes tijd kan je online je groeipakket (geboortepremie en kinderbijslag en schoolpremie in 1) aanvragen via Infino.be.

GA NAAR INFINO.BE >

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *