fbpx

Hoe verwijder je kalkaanslag?

Heb je thuis last van kalkaanslag op je badkamerkranen of in je waterkoker? Dan zit er wellicht veel kalk in je leidingwater. En dat is een gevolg van hard water. Kalkaanslag ziet er niet echt aantrekkelijk uit, bovendien verkort het de levensduur van je toestellen en verhoogt het je energiekosten. En die zijn jammer genoeg al hoog genoeg tegenwoordig. Lees hieronder hoe jij kalkaanslag kan verwijderen en zo geld kan besparen!

1. Azijn

Een handig huis-tuin-en-keukenmiddeltje om kalkaanslag van je badkamerkraan of douchekop te verwijderen is azijn. Schroef de filter van je kraan of je douchekop los en laat deze een nacht weken in een azijnoplossing. Je zal versteld staan van het resultaat! Ook je strijkijzer kan je ontkalken door het gebruiken van schoonmaakazijn.

2. Citroen

Is er veel kalkaanslag in je waterkoker? Gebruik dan een citroen. Pers een citroen (of twee) en doe het sap in je waterkoker. Doe er vervolgens voldoende water bij. Laat je waterkoker even doorkoken. Spoel je toestel nog enkele keren na. Zo voorkom je dat je volgende kopje thee sterk naar citroen smaakt.

3. Wasverzachter

Heb je last van hardnekkige kalkaanslag op je badkamertegels? Verwijder deze dan door je tegels af te wassen met een warm sopje van water en wasverzachter. Gebruik ongeveer 1 dopje wasverzachter voor een halve emmer water. Laat het sopje goed inwerken op je tegels en spoel na met heet water.

4. Waterontharder

Dit is de meest efficiënte methode om kalkaanslag te verwijderen. Zoals we reeds zeiden, is kalkaanslag het gevolg van hard water. Door gebruik te maken van een waterontharder, wordt kalk uit het water gefilterd. Je water wordt zo zachter en kalk zal minder kans maken. De investering in een waterontharder is uiteraard groter dan de kostprijs van een citroen, azijn en wasverzachter, maar je hebt het relatief snel terugverdiend. En in tegenstelling tot voornoemde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, bekom je met een waterontharder een resultaat op langere termijn. Je afwasmachine, waterkoker, douchekop of boiler zal ook een stuk langer meegaan. Bovendien zullen je verwarmingselementen minder energie verbruiken, met een daling van je factuur tot gevolg.

Kalkaanslag verwijderen

Verwijder kalkaanslag en laat je apparaten, toestellen en kranen terug blinken als nooit tevoren. Voor een regelmatig onderhoud, raden wij huis-tuin-en-keukenmiddeltjes als azijn aan. Voor een resultaat op lange termijn, is investeren in een waterontharder een echte aanrader. Daarom hebben we hieronder een handig overzicht van dergelijke waterontharders:

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *