fbpx

Hoe word je een goede zelfstandige?

Droom jij er al langer van om zelfstandige te worden, in hoofdberoep of in bijberoep? Waarom zou je de stap niet wagen? Hoe fijn is het niet om van je passie je (bij)beroep te maken? Zie je op tegen de administratieve rompslomp? Weet je niet hoe van start te gaan? In dit artikel geven we je enkele tips om een goede zelfstandige te worden.

Formaliteiten in orde brengen

Om een eigen onderneming op te starten, moet je eerst wat papierwerk in orde brengen. Bovendien heb je voldoende eigen middelen nodig, want zonder geld geen onderneming. Naast je eigen centjes kan je een beroep doen op de bank voor een lening, zodat je voldoende startkapitaal hebt. Die lening krijg je enkel als je de bank kan overtuigen met behulp van een goed business- én financieel plan. Laat dit plan zeker even checken door iemand met kennis van zaken voor je de bank om geld vraagt. Lening goedgekeurd? Vraag dan een ondernemings- en btw-nummer aan en sluit je aan bij een sociaal secretariaat. Check ook even de sociale bijdragen en andere belastingen die je moet betalen, zodat je weet wat je te wachten staat.

Aan de slag

Ben je eindelijk nagelstyliste in bijberoep? Of werk je nu fulltime als elektricien? Dan zal je al gauw merken dat er naast de job heel wat papierwerk aan te pas komt. Facturen verwerken, kosten en inkomsten in de gaten houden, de boekhouding op orde brengen en noem maar op. Als snel merk je dat je wel wat administratieve ondersteuning kan gebruiken. Wil je je vooral toeleggen op het vak waarvoor je een passie hebt en laat je die papieren en stapels post liever links liggen? Dan kan je een beroep doen op een boekhouder of een administratiekantoor voor wat extra hulp. Soms komen de medewerkers van zo’n administratiekantoor zelfs bij jou langs op kantoor. Als dat niet handig is? Op die manier kan jij je voluit toeleggen op de job waar je al zo lang van droomde.

Let op voor valkuilen 

Ook als startend ondernemer zijn er heel wat valkuilen waarvoor je moet opletten. Alles begint met een goede voorbereiding. Denk goed na over de richting die je uit wil met je bedrijf. Wat is je visie en missie? Wie zijn je klanten? Ook je concurrenten moet je in de gaten houden. Een goed doordacht businessplan is essentieel wil je een succesvol ondernemer worden. Daarnaast moet je elke dag een goed en duidelijk overzicht hebben van het financiële plaatje. Zo ben je snel gealarmeerd als er iets te veel rode cijfertjes zijn en kan je tijdig ingrijpen.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *