fbpx

Hoe jaarrekening opzoeken van bedrijf in België?

Het raadplegen van een jaarrekening van een ander bedrijf is cruciaal vooraleer je er zaken mee doet. Het laat je niet alleen toe te kijken of een bedrijf solvabel is, maar je kan alle soorten parameters opzoeken. Bijvoorbeeld: Omzet, kosten, winst/verlies, aantal werknemers, enz.

Zelfs als je gewoon nieuwsgierig bent naar de winstcijfers van een bepaald bedrijf in België, kan je een jaarrekening opzoeken van dat bedrijf gewoon opvragen door onderstaande stappen te volgen:

Stap 1: Open de gratis balanscentrale van de Nationale Bank van België. Daarin zitten alle Belgische bedrijven en hun jaarrekeningen.

Stap 2: Kies de applicatie Raadplegen – consult

Stap 3: Je komt nu in een tool terecht waar je ondernemingen kan opzoeken. Vul het ondernemingsnummer in (vb. 0123456789) of vul de naam van het bedrijf in (vb. Massimo Dutti) en optioneel de postcode in om een bedrijf op te zoeken.

Stap 4: Je ziet nu alle jaarrekeningen van het bedrijf in kwestie, met de eest recente bovenaan. Kies ‘Download’ onder de kolom PDF online om van een jaar naar keuze de jaarrekening te openen.

Stap 5: Je kan nu de balans (activa en passiva) van het bedrijf bekijken, net als de resultatenrekening (omzet en kosten) en verschillende soorten informatie (vb. wie zijn de aandeelhouders, hoeveel werknemers telt het bedrijf, enz.)

Belangrijke tip: Kan je van een bedrijf geen jaarrekening terugvinden? Dan wil dat zeggen dat het bedrijf een vennootschapsvorm heeft waarbij men niet verplicht is om jaarlijks de jaarrekening openbaar en publiekelijk ter beschikking te stellen. Van de meeste bedrijven kan je echter heel makkelijk de jaarrekening opzoeken.

Met dank aan: nbb.be

The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

1 gedachte over “Hoe jaarrekening opzoeken van bedrijf in België?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *