fbpx

Hoe herkomst schilderij achterhalen?

Het zal je maar gebeuren dat je een schilderij koopt, erft of cadeau krijgt en geen enkel idee hebt wie de eigenlijke schilder is, wat de herkomst van het schilderwerk is of wat de waarde ervan is. Daarom leggen we in dit artikel 4 verschillende manieren uit om de herkomst van een schilderij te onderzoeken. Als bonus tip geven we bij de vierde manier meteen ook mee hoe je kan achterhalen wat de waarde van een schilderij is.

1) Kunstschilder eenvoudig achterhalen

Normaal gezien zet een kunstschilder rechts onderaan op het werk zijn handtekening. Dit is de meest evidente manier om meteen te zien wie de schilder van een bepaald werk is.

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat de naam of handtekening niet meteen iets zegt of deels vertroebeld is. Ga in dat geval verder naar stap 2.

2) Zelf kunstschilder opzoeken in database

De meest uitgebreide website waar je kunstschilders kan opzoeken en waar tot 100.000 handtekeningen van kunstenaars geregistreerd staan, is https://artistssignatures.com. Je kan hier zoeken op initialen van kunstenaars, alle kunstenaars per land, handtekeningen en ga zo maar door.

Kunstschilder zoeken via artist signatures

3) Laat een app het schilderij scannen

De app Smartify werd gelanceerd om een evolutie in de kunstwereld te creëren. Via de app kan je immers een schilderij scannen en krijg je vervolgens te zien wie de auteur van het werk is en een korte uitleg over het werk. Het is dus eigenlijk een soort van ‘QR code scanner’ maar dan voor kunstwerken. Het enige nadeel is dat de app voorlopig nog vooral bekendere werken bevat. De kans dat een werk dat u net vanop zolder hebt gehaald ook daadwerkelijk herkend wordt door de app, is dus relatief beperkt.

4) Onze favoriet: ValueMyStuff.com vertelt je alles, ook de waarde

Patrick van der Vorst, de immer sympathieke voormalige directeur van Sotheby’s die we ook kennen van Stukken van Mensen, wist pas echt een revolutie in de kunstwereld te ontketenen. Op zijn website ValueMyStuff lieten al meer dan een half miljoen mensen de waarde van een object schatten door een team van onafhankelijke experts. Net dankzij zijn ervaring en connecties bij Sotheby’s, weet hij er ook de juiste mensen uit te pikken om accurate waardebepalingen te doen.

Voor maximum 30€ per schilderij of object waarvan je de foto oplaadt, krijg je via deze website binnen de 48 uur een certificaat in PDF gemaild met een beschrijving en waarde schatting van het object in kwestie.

De tijd die je dus anders zelf zou besteden aan:

  • Het uitzoeken wie de schilder is van een bepaald schilderij
  • De herkomst van het schilderij gaan bepalen
  • Veilingresultaten gaan vergelijken om een beeld te krijgen van de mogelijke waarde (in de veronderstelling dat je naar de resultaten van vergelijkbare werken terugvindt)

Die tijd kan je naar onze mening beter uitbesteden aan ValueMyStuff en dus aan een externe expert. Zo heb je meteen ook een certificaat dat je kan voorleggen aan een mogelijke koper en verkoop je die potentiële Van Gogh of Rembrandt niet voor een appel en een ei 😉

Voorbeeld van een kunstwerk beoordeling door Value My Stuff
The following two tabs change content below.
Johan is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing. Je kan hem vinden via Linkedin

Laatste berichten van Johan (toon alles)

1 gedachte over “Hoe herkomst schilderij achterhalen?”

  1. Danielle De Keirsmaeker

    Ik heb een oud schilderijtje, denkelijk al verschillende generaties in onze familie langs mijn vaders kant.
    Het is getekend, rechts vanonder met V.Tichelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *